DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Való igaz, hogy a magyar mezőgazdaság európai uniós csatlakozását valamennyiünknek sokkal komolyabban kell felfogni. Mértéktartó európai szakemberkörökkel konzultálva, azt hiszem, nem látják ennyire borúsnak a helyzetet, mint amilyennek mi megítéljük. Ez következik abból, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar belföldi ellátó-tevékenysége és exporttevékenysége nem elhanyagolható, hisz azt hiszem, az a 3 milliárd amerikai dollár export - ebből 2 milliárd dollár pozitív szaldó - azt mutatja, hogy a magyar mezőgazdaságnak igenis van keresnivalója az európai piacon is.
Az előttünk álló - az Európai Unióhoz való csatlakozásból fakadó - feladatok közül kiemelkedő jelentőségű a mezőgazdasági támogatási és ezen belül a mezőgazdasági piacszabályozási és exporttámogatási rendszer átalakítása, mely a lehetőségekhez mérten az EU alkalmazott gyakorlatához közelít. Ennek a gyakorlatnak a csatlakozáskor viszonylag könnyebb adaptálására teremt lehetőséget.
Már az 1997-es támogatási és piacszabályozási rendszerben éppen ezért olyan eszközök alkalmazását irányozta elő a minisztérium, amelyek nemcsak az Európai Unió gyakorlatában meghatározók, hanem ugyanakkor a WTO-megállapodásban foglalt követelményeknek is eleget tesznek. Ilyenek például a közösségi marketingre, a terméktanácsi informatikára, az exporthitel kamattámogatására forrást juttató támogatási formák. A mezőgazdasági exporttámogatás gyakorlatának módosulását jelentősen befolyásolja a WTO-ban tett hibás magyar vállalásról szóló egyeztető tárgyalások végeredménye. Ez éppúgy hatással lehet az EU-csatlakozásig előttünk álló idő hazai támogatási gyakorlatára, mint magukra a csatlakozási tárgyalásokra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy a vállalás miatt a magyar mezőgazdaság a csatlakozáskor ne kerüljön hátrányos helyzetbe. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir