DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyes ellenzéki kollégák - az egyértelműség kedvéért mondom, hogy nem az előttem felszólaló frakcióvezető-pártelnök úrra gondolok - itt korai választási beszédeket mondanak, jóval több, mint egy évvel a választások előtt, és jó tanácsokat adnak a kormánynak, hogyan lehetne társadalmi békét teremteni. Közben kormányzati aspirációik vannak, de a társadalmi béke megteremtésére csak egyetlen eszközt látnak ebben a pillanatban: minden követelés, ami Magyarországon ma megfogalmazódik, jogos és kielégíthető követelés. Tagadják - és itt egyértelmű, hogy Szájer képviselő úrra utalok -, hogy tény volt, hogy Magyarország milyen pénzügyi helyzetbe került 1995 elején.
Ha valaki ki tud tekinteni a magyar parlamentből - és ez is ajánlatos lenne egyes ellenzéki képviselőtársaimnak -, láthatná, hogy az úgynevezett volt szocialista országok, a környező országok milyen helyzetben vannak. Én egyetlen olyan környező országot nem ismerek, amelyik társadalmi feszültségek, konfrontáció nélkül meg tudná oldani ebben a térségben a maga problémáit. Azok az országok állnak jól ebben a térségben, amelyeknek kormányai időnként mernek konfrontációt vállalni. Bizony, a közteherviselés jegyében olykor jogosnak tűnő, ám teljesíthetetlen követeléseket elutasítanak.
Fölmerül itt, hogyan lehetett volna elkerülni az agrárválságot. A mi meggyőződésünk az, hogy nagyon nehéz lett volna Magyarországon elkerülni az agrárválságot, több tényező következménye is az az agrárprobléma, amivel ma mindannyiunknak szembe kell nézni. Hogy csak néhány elemet mondjak: ha nincs nyilvántartás a gazdáknál, akkor sokan amiatt panaszkodnak, hogy a kormány támogatja a feketegazdaságot, hogy felvásárló maffiák akadályozzák meg a kistermelők tevékenységét. Biztos, hogy több tényezőre vezethető vissza az agrárválság, de egy tényező biztos, hogy szerepet játszott: a Független Kisgazdapárt programja és politikája, amelyet bizony rákényszerített az előző kormányra. Én még emlékszem az Antall-kormány gazdaságpolitikai elképzelésére a mezőgazdasággal kapcsolatban: abban nem szerepelt az, amit a kormány a Kisgazdapárt zsarolására végül is támogatott.
Torgyán képviselő úr itt kihátrált a felelősség alól. Bejelentette nem sokkal ezelőtt, hogy ők már '90 augusztusában megkezdték a kilépést az Antall-kormányból. (Zaj.) Ez a megkezdett kilépés '92. február 12-én fejeződött be, közel két évig tartott. De '91 áprilisában fogadta el az előző parlament az úgynevezett kárpótlási törvényt, 45 lelkes kisgazda szavazattal, Torgyán József személyes buzdítására. Ha ennek nincs köze a mai agrárproblémákhoz, akkor semminek nincs köze. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen vannak jogos követelések az agrárszférában, vannak jogos követelések, amelyek teljesíthetők, és vannak olyanok, amelyeket a legnagyobb jószándékkal sem lehet teljesíteni. Mára azonban a kiskőrösiek korábbi érdekképviseleti szervezete - célkitűzéseit tekintve, azt nézve - politikai szervezetként működik. A kiskőrösiek azt kérik felhívásul, hogy kövessék őket a politikai pártok. Nyilván majd eldöntik, hogy Kósa Gyula vezeti-e Torgyán Józsefet, vagy Torgyán József Kósa Gyulát. Ezt a mérkőzést majd ők megvívják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban. - Dr. Torgyán József jelentkezik.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir