DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Őszintén szólva egy valóban feszültségektől terhes időszakban, azt hiszem, joggal várhattuk volna el, hogy a miniszterelnök úr felszólalásában egy kicsit az objektivitás és a higgadtság nagyobb mértéke legyen felfedezhető, mint amit itt hallottunk. Bár nagyon nehezen szólok most, mert én most sakk-matt-Dürrenmatt vagyok itt mint ellenzék, de azért Szekeres Imrének szeretném mondani, hogy eddig már felszólalt jó néhány ellenzéki frakcióvezető, és itt vagyok még én is: "ellenzék" nevű párt nincs a parlamentben. Jegyezzük meg ezt már egyszer végre, és tegyünk némi differenciát, amikor ilyen, igencsak összemosó dolgok történnek!
Miniszterelnök Úr! Itt mindenki hibás ebben a parlamentben, csak éppen a kormány nem; itt senkinek nincs programja, csak a kormánynak van - azt hiszem, ezek a kijelentések nem igazán szolgálják azt az érdeket, amit ön el akart érni.
Ha az ország hangulatát egy kicsit normalizálni szeretné bárki is, akkor azt hiszem, nem a tűzre olajöntéssel lehet ezt elérni. Egyszerűen az ellenzék is lehetetlen helyzetben van, mert ha netán egy barátságosabb mondatot találna mondani a kormányra, nem létezik olyat mondani: a kormány nem hagyja magát megvédeni. Hiszen azért legyünk őszinték: tb-járulék, adójogszabályok, ezen belül az adójogszabályokhoz járuló adminisztrációs terhek, amik egyszerűen azért frusztrálják a mezőgazdasági dolgozókat, mert képtelenség átugrani azokat! Nem tudja kitölteni - ebből van a problémák nagy sora! De ugyanez van a felsőoktatásban, az egészségügyben, mindenütt.
A feszültségek keltéséhez hozzájárul az, hogy itt a parlamentben is napról napra megélünk olyan fölösleges frusztrációkat, mint amit megértünk az alkotmánybíró választásával kapcsolatosan - teljesen fölösleges! (Dr. Szabad György: Úgy van!) Olyan természetű problémák vannak, mint hogy kiérleletlen, nem a rendszerében, az átmenet ügyében lehetetlen és kiérleletlen nyugdíjreformba akarják belekényszeríteni a választások előtt a tisztelt Országgyűlést; vagy lesöprött ellenzéki javaslatok, amelyben élen jár a Néppárt. Most végre megláttuk azt a Btk.-módosítást, amit az Igazságügyi Minisztérium benyújtott: halvány árnyéka sincs kidolgozottságában annak, amit megpróbáltunk itt eladni.
Tudom, hogy a miniszterelnök úr személy szerint nincs nagyon jóban Békesi Lászlóval. De azért legalább azt, amit '90 márciusában mint még az akkori Németh-kormány pénzügyminisztere elmondott a költségvetési vitában, el lehetne olvasni. Ebből kiderül, hogy ezt a mezőgazdaságot nem kellett szétverni - szét volt az már verve elég tisztességesen! Hisz' Békesi László mondta el '90 márciusában, hogy a téeszek és állami gazdaságok 55 százaléka fizetésképtelen, és csőd- és felszámolási eljárás alatt áll! (Dr. Szabad György: Úgy van! - Taps az ellenzék soraiban. - Dr. Torgyán József: Ezt nem értik meg!)
A másik kérdés: arról beszélni, hogy van területfejlesztési koncepció… Lehetséges, hogy van, de a parlamenthez még nem került benyújtásra! Ugyanígy a vidékfejlesztési programmal se tudunk nagyon mit kezdeni.
Azt hiszem tehát, ha egy normalizálási folyamat volna, hogy a hátralévő időre a parlament és az utca hangulata is normalizálódjék, akkor arról kellene beszélni, hogy a kormányzat most már nem fog kísérletezni további frusztrációt okozó kezdeményezésekkel, ahol l'art pour l'art élezi azt a helyzetet, amely kialakult az országban. Én most nem mondom, hogy a gazdáknak mindenben igazuk van; de ezt nem lehet erőből elintézni, még akkor sem, ha a másik oldal ebben az ügyben kesztyűt dob! Nem értünk egyet avval, ezt meg kell mondanom őszintén, hogy parlamenti pártok utcai demonstrációkkal akarjanak pillanatnyilag nyomulni politikai téren. (Taps az MSZP soraiban.) Ennek a parlamentben van a helye! Hagyjuk meg ezt azoknak a parlamenten kívüli pártoknak, amelyeknek nincs és valószínűleg nem is lesz módjuk megnyilvánulni a parlamentben!
(15.50)
De egyelőre maradjunk a játékszabályoknál, és nem jó ómen az, hogy itt állandóan visszatérünk elmúlt esztendők kormányzási hibáira. Én azt hiszem, miniszterelnök úrtól azt joggal elvárjuk, hogy ha egyszerűen saját magával nem tud megbékélni, és nem tudja fölmérni, hogy meddig lehet feszíteni a húrt, ne kívánja egyetlen ellenzéki pártól sem, hogy úgy mondja ki, mint Tiborc panaszára Bánk bán, hogy "Tűrj békességgel!". Nem a mi leckénk ezt megtenni.
Annak viszont külön örülök, hogy a miniszterelnök úr fölhívta az ellenzéki pártokat külön-külön (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) és talán egyenként is, hogy a kötelező húsvéti lelkiismeret-vizsgálatot végezzék el. De talán jó lenne, ha ezt a kormánypártok is elvégeznék. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir