SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Politikai vitáink eldurvult hangnemétől irtóznak a választók, de szenved attól a politikusok jelentős része is - már legalábbis az a döntő többség, aki politikai ellenfeleiben, vitapartnereiben nem a mindenáron és csakis a meggyalázásra és megalázásra való célpontot látja.
A napirend előtti felszólalások különösképpen jó gyakorlóterévé váltak az éles s nem egyszer durva retorika villogtatásának. A múlt hétfői napirend előtti reagálása során azonban G. Nagyné Maczó Ágnes, parlamentünk alelnök asszonya kétségtelenül olyan határt lépett át, mely még e sok vihart megért falak közt is új, és eddig elképzelhetetlen mélypontját jelenti a politikai ütésváltásnak.
Az MSZP elődjének titulálni Rákosi Mátyást, és ezáltal annak ismert és gyalázatos bűneivel összefüggésbe hozni a mai utódpártot, nem igazán újszerű. Mindez mégis a - ma szokássá vált - politikai vitastílus részét képezi, mondhatni, akár már fel sem tűnik. Ugyanakkor azonban egy oldalvágással Rákosi Mátyást Róth Manóként aposztrofálni, nem az egykori kommunista diktátor eredeti nevének a történelmi pontosság kedvéért való rögzítését szolgálta, hiszen Rákosit és felmenőit nem Róthnak, hanem Rosenfeldnek hívták a családi asszimilációt megelőzően.
A feltételezhető szándék valószínűleg más volt. A magyarországi zsidóságot mint vallási felekezetet, mint közösség tagjait egykor megbélyegző gyúnynév újbóli felemlegetése egyedül és kifejezetten a diktátor zsidó származására való félreérthetetlen utalás volt. A nemzet keserveit pedig egy kisebbséggel - a zsidósággal - ismét összefüggésbe hozni sem nem civilizált, sem nem demokrata szokás.
Az ellenfél származása, nemzeti vagy vallási hovatartozása demokraták számára, egy demokratikus parlamenti párt számára nem válhat a politikai érvelés elemévé, s közös érdekünk, hogy ez a fajta nyelvhasználat ne kúszhasson be észrevétlenül a magyar parlament retorikájába, hogy hamarosan - már akár feltűnést sem keltő - részévé váljon annak. Tisztán és egyértelműen ki kell jelölnünk azt a határvonalat, amely az emberi jogok tiszteletét elfogadó és azt áthágni kész politikai erők, politikusok közt, a nemzeti, kisebbségi és idegenellenes uszítást elutasító és az azt megengedhetőnek, sőt felvállalhatónak tartó politikusok, politikai erők közt meghúzódik.
Minthogy a Független Kisgazda- és Földmunkáspártot már csak történelmi érdemei (Mozgás az FKGP padsoraiban.), a második világháborús ellenállásban való aktív részvétele, koalíciós időkbeli kiemelkedő szerepe miatt is demokratikus meggyőződésű pártnak tekintjük, megengedhetetlennek tartjuk, hogy az ugyanezen pártból delegált parlamenti alelnök asszony a politikai antiszemitizmus ingoványos talajára tévedjen. Ezért a szabaddemokraták parlamenti frakciója felkéri az FKGP-t, a Független Kisgazda-, Polgári és Földmunkáspártot (Közbeszólások az FKGP soraiból: Fordítva!), hogy az alelnök asszony megnyilvánulásától határolódjon el, szólítsa őt fel a magas közjogi méltóságról történő lemondásra! Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbekiáltások az FKGP padsoraiban. - István József: Rákosi is így kezdte '48-ban!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir