DR. BÁNK ATTILA

Full text search

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, alelnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem az önök idejét akarom feleslegesen igénybe venni, de arra szeretnék két mondattal reagálni, amit Kristóf képviselőtársam az előbb a kirendelt védőkről mondott, idézve egyébként a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének átiratában foglaltakat.
Azt nagyon jól tette képviselőtársam, hogy nem terjesztett be módosító javaslatot a közvédő intézménnyel kapcsolatosan, mert meggyőződésem szerint ez semmiképpen sem lehet megoldás ebben a kérdésben. De azzal is vitatkozom, amit a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese fogalmazott meg - és amelyet pontosan idézett egyébként képviselőtársam -, nevezetesen, hogy a kirendelt védők nagy része alkalmatlannak látszik arra... - pont, pont, pont. Tisztelettel megkérdezem, mi a különbség a kirendelt védő és a meghatalmazott védő között. Semmi, tisztelt képviselőtársaim, ez a díjazásban jelentkező különbséget jelenti. Hiszen kirendelt védő ugyanúgy lehet a szakma elismertje, legnagyobbja, sztárja, mint ahogy lehet olyan ügyvéd is, aki nem kifejezetten büntetőjoggal foglalkozik.
Ehhez képest az a javaslata képviselőtársamnak jobban elfogadhatónak tűnik, hogy a kamarák tegyenek közzé egy-egy listát azokról az ügyvédekről, akik általában büntetőpraxissal foglalkoznak. Ez azonban nem oldja meg azt az alapvető problémát, amelyet képviselőtársam is említett, nevezetesen, hogy a kirendelt védő egész egyszerűen - azt kell mondanom - társadalmi munkában végzi feladatát.
A képviselőtársam által említett összegek megfelelnek a valóságnak. Képzeljék el képviselőtársaim, egy - mit tudom én - monstre, hatnapos büntetőügyben ott ülni végig ilyen díjazás mellett! Tehát akkor, amikor vitatkozom a közvédő intézmény bevezetésével, emellett célszerűnek és megfontolandónak tartom azt, hogy valóban létre kellene hozni egy ilyen listát a büntetőügyek ismert ügyvédjeiről (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - befejezem, alelnök asszony, elnézést kérek -, ugyanakkor azonban a védői díjakat megfelelő módon emelni kell, mert enélkül sohasem lesz megoldás.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps. - Dr. Vastagh Pál: Igaza van!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir