DR. BÁNK ATTILA

Full text search

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, alelnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Igen röviden kívánok hozzászólni, mert hozzászólásomat elsősorban az motiválja, ami elhangzott itt a büntetőeljárásról szóló törvénnyel kapcsolatosan. A Független Kisgazdapárt több képviselője, köztük én is, 60 percet meghaladó időterjedelemben elemeztük ennek a törvénynek az előnyeit, hátrányait. Azt gondolom, hogy valamennyi lényeges elemén végigmentünk.
Azért kértem szót, és arra szeretnék reflektálni, ami elhangzott a vita során képviselőtársaim részéről - akik sajnos most nincsenek jelen -, nevezetesen: amikor azt mondtuk, hogy ez a törvény kiérleletlen, a szakmával nem lett megbeszélve, nem gondolta végig a törvényalkotó, akkor tulajdonképpen olyan jellegű megjegyzések érték a Független Kisgazdapárt álláspontját, mely megjegyzések arra utaltak, hogy e megállapításaink megalapozatlanok.
(18.50)
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kezemben tartom jó néhány megyei bíróság büntetőkollégiumának, illetve megyei bíróság elnökeinek a büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatos igen részletes, igen nagy terjedelmű anyagait. Mindezekből egyértelműen kiderül, hogy igazunk volt, amikor azt állítottuk, hogy ez a törvény kiérleletlen, gyakorlatilag egy törvényalkotói kényszer folytán került úgy ide, ahogyan, hogy ez a jogszabály nem fogja megváltoztatni a jelenlegi helyzetet, sőt, álláspontunk szerint rosszabb is lesz.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, a Nógrád Megyei Bíróság, és valamennyi egyéb megyei bíróság és büntetőkollégium véleménye ebben a vonatkozásban összecseng.
Az is kiderül ezekből a beadványokból, melyeket az alkotmányügyi bizottsághoz juttattak el az érintett és most említett bíróságok is, hogy velük az előzetes konzultáció nem történt meg. Elsősorban nem az a probléma, hogy nem közölték velük a főbb irányelveket - hiszen ezek már 1994 óta ismertek -, de azok a változások, amelyek gyakorlatilag meghatározóak e törvény vonatkozásában a jogalkalmazóval - azzal, aki majd ezt végzi, akinek ítélkeznie kell, akinek vádat kell emelni, illetve akinek védői funkciót kell ellátni - szemben, tulajdonképpen nem lettek közölve, és így az az álláspontjuk, hogy kiérlelve sem.
Azt gondolom - és ezt őszintén mondom, tisztelt Ház -, hogy ha ez a törvény így marad, akkor biztosítja az igazságszolgáltatás működésképtelenségét és időszerűtlenségét is. A beadott anyagokból, szakértői véleményekből gyakorlatilag az derül ki, hogy az eljárás lassulni fog, a büntetőeljárás a mainál is sokkal hosszabb tartamú lesz, ráadásul a költségvonzata - mint arra az előbb Zwack képviselőtársam is kitért - messze nem az, mint amelyet a kormányzat az előterjesztésében tett.
Még mindig úgy gondolom, hogy van idő arra, hogy ez a törvényjavaslat visszavonásra kerüljön, és a több, általam említett szervezet vezetője által megfogalmazott novellaszintű megvalósítás formájában menjen, hiszen a vádemelés mellőzésével, elhalasztásával, a bírósági előállítással és több más intézménnyel, mint ahogy a parlamenti vitában kifejtettük, egyetértünk. Azonban ennek a jogszabálynak így egészben és ilyenképpen történő bevezetése álláspontunk szerint az igazságszolgáltatás működőképességét veszélyezteti, én ennek megfontolására kérem a kormány képviselőit.
Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir