DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr által említett esetek nem kezelhetők egyformán, mivel nem azonos típusú szervezetekről van szó.
A Pillér I. Befektetési Alap esetében olyan befektetési alapról van szó, amely az 1993-as induláskor meghirdetett módon ingatlanokba fektet. Az ingatlanok értéke, illetve értékesíthetősége erősen függ a piaci viszonyok alakulásától, így természetesen a hozam sem garantálható előre. Az alap azonban - bevételeinek függvényében - rendszeresen fizet hozamot. Mivel a Pillér I. Befektetési Alap, ezért rá a befektetési alapokról szóló törvény előírásai vonatkoznak, ennek megfelelően az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet a törvényben előírt módon rendszeresen ellenőrzi az alap működését, illetve helyszíni ellenőrzéseket is végez. Eddig szabálytalan működésre utaló jelzést nem sikerült földerítenie.
(16.10)
A Westminster és a City Alapoknál közös jellemzőként elmondható, hogy olyan konstrukció révén jöttek létre, ami az induláskor adókedvezmény igénybevételét tette lehetővé a befektetők számára. A Westminster esetében ehhez még hozzájárult az is, hogy a befektetők a társaság indulásakor opciós díjat is kaptak, ezáltal is külön bevételhez jutottak, mivel a társaságnak lehetőséget nyújtottak arra, hogy a részvényeiket meghatározott időre visszavásárolják.
Közös jellemzője a két társaságnak, hogy rájuk a gazdasági társaságokról szóló törvény vonatkozik, e törvénynek megfelelően tulajdonosi ellenőrzés alatt állnak, a részvényeseknek a közgyűlésen, illetve a vezető testületekben van joguk az érdekeik érvényesítésére. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet feladata ezekben az esetekben arra korlátozódik, hogy az információk törvények által megkövetelt nyilvánosságra hozatalát megkövetelje.
Az említett tőkeleszállításra azért volt szükség, mert az induláskori beszámítási érték és a piaci érték eltér egymástól, és ilyenkor a törvény erre kötelezi az érdekelteket.
Mindezek alapján azt tudom mondani, hogy a hatósági ellenőrzés rendszeres, de az ellenőrzés önmagában a gazdálkodás nyereségességét természetesen nem tudja biztosítani.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir