DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Meggyőződésem, hogy egy rendkívül fontos területre irányította rá a figyelmet. Való igaz, hogy a piacgazdaság alapfeltétele a megfelelő és precíz ingatlan-nyilvántartás. Magyarországon mintegy 10 millió ingatlan van jelenleg: ezek egy része évente, van olyan, amelyik évente többször is gazdát cserél. Ezek nyilvántartása, regisztrációja, feltérképezése hagyományos módszerekkel már szinte lehetetlen.
Nem véletlen, hogy az elmúlt években - sok esetben Phare-pénzekből - megindult ennek a területnek a számítógépre való átállítása, és azok a zavarok, amelyek az elmúlt évben olyan sokszor tették kritika tárgyává ezt a területet, talán elmúlnak, és fel lehet gyorsítani az ingatlan-nyilvántartás precízebb munkálatait.
Az is igaz, hogy megfelelő és különleges szakértelmet igényel ez a tevékenység. A jelenlegi főiskolákon, egyetemeken inkább marginális képzés folyik, nincsenek olyan szakintézmények, ahol kimondottan erre a területre képeznek ki hallgatókat. Persze azt is el kell mondani, hogy azért nem maradnak szakember nélkül ezek a hivatalok, hisz agrármérnökök, jogászok, földmérők, számítástechnikusok nagy számban találhatók itt, és nem elhanyagolható a felső fokú végzettségűek aránya ezen a területen.
Különösen fontos az, hogy a számítástechnika területén lehessen lépni. A Földművelésügyi Minisztérium a Művelődési Minisztériummal, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel jelenleg is folytat egy két és féléves posztgraduális képzést, melynek keretében felső fokú ingatlan-nyilvántartási végzettséget lehet szerezni. Ezzel természetesen nem lehetünk megelégedve, tovább kell ezen a területen lépni.
Én azt hiszem, hogy bármelyik egyetem vagy főiskolai kar, amelyik erre vállalkozik, a Földművelésügyi Minisztérium támogatására messzemenően számíthat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Elsősorban a posztgraduális képzésre gondolok, hisz kevés az a fiatal, aki ab ovo ingatlan-nyilvántartónak készül.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir