DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Egy nagyon fontos kérdésre irányította rá a figyelmet, amellyel, azt hiszem, folyamatosan és a közeljövőben még intenzívebben kell foglalkozni: ez az öntözéses gazdálkodás kérdése.
Azt hiszem, egyikünk számára sem lehet vita tárgya, hogy öntözés nélkül Magyarországon mezőgazdálkodást folytatni rendkívül kockázatos, sőt szinte lehetetlen. Ennek érdekében különösen a vízhasználattal kapcsolatos kérdéseket a helyükre kell tenni.
Azt, hogy mit tesz a kormány a vizek tisztítása érdekében, úgy szeretném önnek megválaszolni, hogy a kormánynak, illetve a minisztériumnak a feladata az, hogy olyan törvényeket hozzon, amelyek kikényszerítik a víz tisztaságát, és ezzel kapcsolatosan a természetvédelmi törvényben és más törvényekben is találunk utalásokat, szankcionálási lehetőségeket; gondolok itt különösen a szennyvízvédelmi bírságra, a környezetszennyezési bírságra. Ezeket, én úgy vélem, lényegesen célirányosabban kellene alkalmazni, és ennek a jogi feltételei biztosítottak.
Ami az erdőtelepítésekkel történő szennyvízhasznosítást illeti: azt hiszem, azért ezt a kérdést nagyon árnyaltan kell megközelíteni.
(16.20)
Először is tudjuk azt, hogy a természetvédelmi, illetve az erdők védelméről szóló törvény egyértelműen leszögezi, hogy erdőbe szennyvizet elhelyezni szigorúan tilos. Sajnos nem mindenhol tartják be ezt a törvényi előírást. Vannak olyan megoldások is, ahol telepített, ritkább fás területekre bocsátják ki a szennyvizet. Azonban szeretném azt is elmondani: én magam ennek a megoldásnak nem vagyok híve. Ha lehet látni ilyen területeken csenevész fákat, erdőket, amelyek tönkremenőfélben vannak, az egyértelműen abból adódik, hogy szennyvizet eresztettek oda. Tehát a megoldás a szennyvizek kezelése, a szennyvizek megfelelő derítése és az ehhez szükséges fedezetek előteremtése.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir