KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszterelnök úr az elmúlt héten bejelentette, hogy a rendszerváltás befejeződött. Nos, mi a magunk részéről ezzel nem értünk egyet. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Nem értünk egyet vele két szempontból sem. Egyrészt azért, mert úgy látjuk, hogy a kormány az eltelt másfél esztendőben számos területen visszalépett: a privatizáció helyett például vállalatokat államosított, az állami mecenatúra erősítése helyett a kultúrába sokszor durván beavatkozott, az oktatás területén a rendszerváltás eredményeinek megkérdőjelezése után visszalépett a hetvenes évek szabályozásának irányába, a szociálpolitikában lemondott a valóban szegényekről, a rászorultság elvének figyelmen kívül hagyása mellett - és sorolhatnánk tovább azokat a területeket, tisztelt képviselőtársaim, ahol ez a visszalépés valóban megtörtént.
De azért sem értünk egyet a kijelentéssel, mert számos területen viszont nem történt meg a továbblépéshez, a fejlődéshez szükséges változás, átalakítás; hogy néhányat ezek közül is felsoroljak: nem történt semmi az egészségügy átalakítása terén, a közigazgatás reformjában, az önkormányzati rendszer további erősítése helyett annak gyengítése következett be, itt nem történt meg az ezt az erősítést elősegítő finanszírozási rendszer-átalakítás, lényegében semmi nem történt a regionalizmus irányába történő elmozdulás terén. Mindezek együtt azt jelentik, hogy nem csökkennek az állam kiadásai, ezzel viszont elzárjuk magunk elől a lehetőséget az adók valódi csökkentése és ezek után az adórendszer egyszerűsítése, átalakítása elől.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a kormány úgy gondolja, hogy befejezte a rendszerváltást, akkor ez baj, mert ez azt jelenti, hogy éveket fogunk ismét elveszíteni, és valakinek majd 2002-ben mindezt folytatnia kell. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
A parlament esetében, tisztelt képviselőtársaim, a rendszerváltás azt jelentette, hogy a szabad választásokon megválasztott, a választók elsöprő többségét képviselő Országgyűlés által választott, az Országgyűlésnek felelős, az Országgyűlés ellenőrzése alatt álló kormány működik. Az Országgyűlés kemény vitákban alakította ki a saját működési szabályait, a viták közben - és azóta is - két dologban azonban mindig egyetértés volt: egyrészt abban, hogy a parlament a saját működési szabályairól a lehető legszélesebb konszenzus, a legnagyobb egyetértés mellett dönt; a másik, amiben konszenzus volt, hogy a mindenkori többség őrködött a kisebbség jogainak érvényesítése felett - hadd utaljak arra, hogy '94-ben a 72 százalékos kormánytöbbség mennyi többletjogosítványt biztosított a 28 százalékkal rendelkező ellenzék részére. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Mindezen területeken szintén visszalépés következett be, tisztelt képviselőtársaim, az elmúlt másfél évben. Ennek lett valójában a következménye a kormánypártok és az ellenzék eddig nem tapasztalt igen éles szembenállása, ennek lett a következménye, hogy a parlamentben soha nem látott mértékben durvult el a hangnem; mindnyájan emlékszünk azokra, akár még miniszteri székből is elhangzó felszólalásokra, amelyek ezt az állításomat sajnos alátámasztják. Mindennek a következménye a közvélemény előtt a parlament iránti bizalom további csökkenése, a politika hitelének jelentős csorbulása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez mindnyájunk közös felelőssége. Kérdés, hogy vajon felismerjük-e ezt a felelősséget. Vajon képesek vagyunk-e cselekedni, ha felismertük ezt a felelősséget? Vajon képes-e a parlament korrigálni és visszatérni a korábbi működési elveihez? Vajon képesek vagyunk-e az eredeti célok szerint végigvinni a rendszerváltást?
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi még nem adtuk fel. Bízom benne, hogy önök sem. Ebben a reményben kívánok mindnyájuknak, kormánypárti képviselőtársaimnak is boldog karácsonyt és egy boldogabb új esztendőt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir