BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Országgyűlés! A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet általános konferenciája 2002. június 21-én fogadta el a szövetkezetek elősegítéséről szóló 193. számú ajánlást. Az ajánlás kiindulópontja, hogy a különböző szövetkezetek hatékonyan segítik elő az emberek részvételét a gazdasági és társadalmi fejlődésben.
Elfogadásával a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet tagállamai kettős célt tűztek ki maguk elé. Egyrészt az ajánlás kimondja, hogy a tagállamok a közösen elfogadott szövetkezeti elvek alapján vizsgálják felül, illetve fogadjanak el a szövetkezetekre vonatkozó jogszabályokat. Ennek során konzultálniuk kell a szövetkezeti érdek-képviseleti szervekkel.
A szövetkezetek részére támogatási szolgáltatásokat kell biztosítani, és meg kell könnyíteni a hitelekhez és befektetésekhez való hozzájutásukat is. Ugyancsak kedvező feltételeket kell teremteni szakmai, kereskedelmi és pénzügyi kapcsolataik fejlődése érdekében. Másrészt a szövetkezetek jövedelem- és munkahelyteremtő potenciáljának teljesebb kihasználását elősegítő szakmai, politikai keretek lefektetésére törekedtek.
A 193. számú ajánlást tartalmazó beszámoló politikai, törvényhozási és gyakorlati útmutatóul szolgál, jogi, foglalkoztatási, képzési, pénzügyi intézkedéseket is magában foglaló koherens politikai keretet vázol fel. Kiemeli, hogy a szövetkezeteknek a más gazdasági és társadalmi szerveződéseknél nem kevésbé kedvező feltételeket kell biztosítani. Részükre egyes területeken kedvezményeket kell adni. Idetartoznak a foglalkoztatás elősegítése, illetve a hátrányos csoportok vagy régiók számára előnyt biztosító tevékenységek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az új szövetkezetekről szóló 2000. évi CXLI. törvény módosítása során a kormány már figyelembe vette az ajánlásnak a szövetkezeti érdek-képviseleti szervek konzultációs jogára vonatkozó javaslatát. Egy korszerű szövetkezeti törvény megalapozása során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a 193. ajánlás előírásait. Iránymutatónak tartom az ajánlás foglalkoztatást elősegítő megfontolásait is.
Kérem ezért, hogy az országgyűlési határozati javaslat elfogadásával támogassák a 193. számú ajánlásban foglalt törekvések megvalósítását. Köszönöm kitüntető figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir