DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Köztudott, az aszály következtében a szokásosnál lényegesen kevesebb gabona termett ebben az évben. Szeptember első hetében nyilvánvalóvá vált, hogy a malmi búza ára drámai emelkedésnek indult, ezt igazolták többek között az augusztus végi, szeptemberi tőzsdei árak is. Nemcsak a búza, de a kukorica is megsínylette az aszályos esztendőt. Mivel a környező országokban és egész Európában hasonló a helyzet, várható a kukorica, egyéb szemestakarmányok, valamint a takarmánykeverékek árának a drasztikus emelkedése is.
Ezek alapján kérdezem a tisztelt államtitkár urat, miért nem hívta össze a tárca a termékpálya bizottságot, hogy az érintettek bevonásával hozzon döntést az esetlegesen szükséges piaci beavatkozásokról. Miért nem hozta meg döntését ez idáig a malmi búza esetleges exportkorlátozásáról, valamint a búzaimportvám esetleges elengedéséről? Mikor kívánja ezen döntéseit meghozni, legyen az akár igen, akár nem? A takarmánygabona, különösen a kukorica vonatkozásában kíván-e exportkorlátozást bevezetni a tárca? Milyen segítséget tud adni az állattartóknak a várható magas szemestakarmányárak kompenzálása érdekében?
Végül, mit kíván tenni annak érdekében, hogy a közvélemény megfelelően tájékozódjon arról, hogy a kenyér árának emelkedése nem csupán és talán nem elsősorban a búzaár növekedésének a következménye, hanem egyéb gazdasági tényezőké?
Államtitkár úr, lehet, hogy kicsit túl sok kérdést tettem fel egy kérdés ürügyén. Amennyiben nem tud mindegyikre most választ adni, akkor nagyon szívesen veszem, ha esetleg írásban kapom meg.
Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir