DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Amint arra még többen emlékezhetünk, 2001 novemberében került nyilvánosságra az a lapértesülés, amely szerint 1998 őszén V. kerületi szocialista önkormányzati képviselők befolyásolásáért cserébe összesen százezer dollárt ajánlott fel Medgyessy Péter tanácsadó cégének a Roosevelt téri luxusszállodát, a Gresham-palotát építő Gresco Rt. A megbízási szerződés végül is mindkét fél számára eredményesen teljesült.
Az újságcikk megjelenését követően az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága 2001 decemberében befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt elrendelte a nyomozást, melynek határidejét többször meghosszabbította, majd 2002. május 14-én, az országgyűlési választások után bűncselekmény hiányában megszüntette azt.
A rendőrségi határozat ellen benyújtott panaszt az ügyészség rövid időn belül megvizsgálva, végül elutasító döntést hozott, arra való hivatkozással, hogy nem valósít meg befolyással üzérkedést a megbízás alapján eljáró személy, ha az ügy elintézését nem a személyes kapcsolatán alapuló befolyása, hanem úgymond hozzáértésére, rutinjára, rámenősségére hivatkozva ellenszolgáltatásért vállalja.
A nyomozás adatai szerint Medgyessy Péter tevékenysége állítólag megbeszélésekre, információk kérésére korlátozódott, bár azt az V. kerületi MSZP-frakció vezetője is elismerte, hogy megbeszéléseik során rendre szóba került a Gresham-palota ügye.
A fentieken kívül ugyanakkor nem derült ki a közvélemény számára, miért volt az ügyészségnek olyan egyértelmű, hogy nem a személyes kapcsolatok, hanem csupán Medgyessy Péter hozzáértése és rutinja vezetett a megbízás teljesüléséhez.
Mindezek alapján kérdezem tisztelt legfőbb ügyész urat, mi alapján jutott az ügyészség arra a következtetésre, hogy a Gresham-palota ügyében nem használta fel a Szocialista Párt képviselőivel meglévő személyes kapcsolatait Medgyessy Péter.
Jogszerűnek, törvényesnek és erkölcsösnek talál-e a legfőbb ügyész úr egy olyan szerződést, amely szerint azért kap Medgyessy Péter százezer dollárt megbízójától, ha eléri, hogy az V. kerületi szocialista önkormányzati képviselők a megbízó érdekeinek megfelelően szavaznak?
Milyen határozatot hozott volna az illetékes ügyészség akkor, ha történetesen nem a Magyar Köztársaság miniszterelnöke az ügy érintettje?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir