DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A mai nap több tekintetben mérföldkő a magyar pénzügyi rendszer történetében. Mérföldkő azért, mert a mai napon, azt hiszem, elmondhatjuk, hogy egy nagyon hosszú bankprivatizációs történetet, amely valamikor a '90-es évek elején kezdődött el, sikeresen tudott ez a kormány lezárni.
Mérföldkő ez a bankprivatizáció lezárásának tekintetében, mert a mai napon a Földhitel- és Jelzálogbank 49 százalékának bevezetésével, amit a tőzsdén ma 10 órakor kezdtünk el, azt gondolom, lezárult egy hosszú folyamat. Ez a folyamat az elmúlt hónapokban gyorsult fel, akkor, amikor bejelenthettük a Postabank sikeres privatizációját, akkor, amikor az előző kormányok alatti többszöri kísérlet után le tudtuk zárni a Konzumbank privatizációját, és most az FHB 49 százalékának a tőzsdére vitelével.
Nagyon sok vita, nagyon sok politikai csatározás kísérte ezt a privatizációs folyamatot, ezért is értelmezhető, gondolom, úgy, hogy az a transzparens folyamat, amit az elmúlt hónapokban, az elmúlt másfél évben követtünk, végül meghozta gyümölcsét, mind a tekintetben, hogy sikerült politikai csatározások nélkül lezárni ezeket a tranzakciókat, és ami még ennél is talán sokkal fontosabb, az adófizetők számára minden várakozást meghaladóan sikerült bevételt hozni a költségvetésbe.
Mérföldkő a mai lépés azért is, miután hat éve történt utoljára az, hogy komoly állami céget a tőzsdén keresztül privatizált a magyar állam. Négy és fél éve volt az utolsó komoly bevezetés a budapesti tőzsdére, és azt hiszem, a mai nap is mutatja, hogy amikor több mint egy évvel ezelőtt elfogadtuk a tőzsdefejlesztési, a tőkepiac-fejlesztési programunkat, akkor ez nemcsak szabályozási lépésekben, hanem az állam példamutatásában is megjelenik.
Példát lehet mutatni abban a tekintetben, hogy egy privatizációnál nemcsak szakmai befektetőknek, hanem adott esetben a tőzsdén keresztül hazai és külföldi befektetőknek, kisbefektetőknek is lehetőségük van arra, hogy kedvező befektetést tudjanak indítani. Ez a privatizáció is jó példa arra, hogy ha az állam hozzáértő szakmai vezetést állít egy bank élére, ha világos célokat határoz meg, ha transzparens, átlátható feltételek mellett történik a bank irányítása, illetve a privatizáció lebonyolítása, akkor ez minden tekintetben kedvező végeredményt hozhat. Ez jelenik meg a kedvező árban, és abban, hogy senki számára sem megkérdőjelezhető ez a tranzakció. Sok múlik azon is, hogy kik bonyolítják, hogy milyen a tanácsadók kiválasztásának a folyamata. Azt hiszem, hogy ez is pozitívan értékelhető ebben az esetben is.
Az árról érdemes néhány szót mondani. Az ÁPV Rt. konzervatív tervezése mindössze 6 milliárd forinttal számolt az FHB privatizációjából, úgy, hogy akkor ők még azzal számoltak, hogy az egész bank eladásra kerülhet. Ehhez képest 49 százalék került most tőzsdére, és közel 12 milliárd forintos bevételt tudunk realizálni, ami közel négyszeres áremelkedést jelent az előzetes elképzelésekhez képest. Kisbefektetők így közel 14 százalékos tulajdont szereztek az FHB-ban, a stratégiai partnerek közel 9 százalékot, és az intézményi befektetők 20 százalékot jegyeztek le.
Azt, hogy sikeres a tranzakció, mutatja az is, hogy jelentős a túljegyzés, és ma, amikor a kereskedés megindult, akkor csekély áremelkedéssel, de már a bizalmat mutatva áremelkedéssel indulhatott el a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. Az a jelzálogpiac, amelyen az FHB dolgozik, amely hét évvel ezelőtt egy törvény elfogadásával indult meg, ma eljutott odáig, hogy az egyik legfontosabb szereplője a tőkepiacnak, és ma a lakásfinanszírozási rendszer elképzelhetetlen lenne az FHB, illetve az általa működtetett rendszer nélkül.
Ezek a sikeres privatizációk, amellett, hogy kedvezőek voltak az adófizetőknek, mert bevételt eredményeztek, kedvezőek a kisbefektetőknek, akik új befektetési lehetőséget kaptak, kedvező a tőzsde fejlődése szempontjából. De talán, amit a legfontosabb hangsúlyozni, hogy ezek annak a bizalomnak a javulását mutatják, amely a magyar gazdaságpolitika szempontjából talán a legfontosabb. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir