DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Vojnik államtitkár asszonyt megértem, hiszen neki bizonyítania kell. Én akkor is azt mondom, az emberek azt kérdezik, államtitkár asszony, hogy mi történik ebben az országban. A családok azt kérdezik, hogy mi lesz a gyerekeik jövőképe. Az időskorúak pedig kétségbeesetten azt mondják, hogy az egyre fogyó nyugdíjukból nem tudnak megélni. Tessék megnézni a Népszabadság mai címoldalán hozott cikkét. Azt mondja, hogy Magyarországnak harmincnégy év kell a tizenöt tagállam átlagos jövedelméhez való felzárkóztatásáig. Ha így halad a gazdaság, akkor még lejjebb csúszunk. (Mozgás és zaj.)
Schvarcz Tibor képviselő úr azt mondja, hogy riogatjuk a betegeket a gyógyszeráremeléssel. Tessék elolvasni az újságot, képviselő úr, hány gyógyszer ára emelkedik október 1-jétől; nemcsak a fogamzásgátló tablettáké, hanem a fájdalomcsillapítóké és sorolhatnám tovább. Ugyanakkor önök azt mondják - és a kormány aggódik azért -, hogy a művi terhességmegszakítás a családok és a fiatalok esetében milyen hátrányos. 30 százalékkal mennek fel a tabletták árai!
Ugyanakkor mondhatnám a családok problémáját: 900 grammra csökken a gyermektápszerek mennyisége, ugyanakkor a támogatás nulla, az ára pedig ugyanannyi. Erről kellene beszélni, képviselő úr!
Ami pedig Jauernik úr kismamákkal kapcsolatos megjegyzését illeti: egy 1979-es minisztertanácsi rendelettel az itt ülő képviselők közül nagyon soknak lett volna lehetősége arra, hogy kifizesse a kismamák jövedelempótlékát. (Jauernik István: Hatályon kívül lett helyezve.) Képviselő úr, mi helyeztük hatályon kívül. A törvényalkotással kapcsolatos szövegünk is elkészült, sajnálatos, hogy ennek életbelépését a kormányváltás megakadályozta. 325 milliárd forint volt a kasszában, ebből rendbe tették - nagyon helyesen - az egészségügyi dolgozók bérét, de rendbe lehetett volna tenni a kismamák jövedelempótlékát is, amit önök nem fizettek ki.
Ajánlom a figyelmükbe a polgári eljárásjogról szóló törvényt, képviselő úr, amely azt mondja, hogy annak a jogerős ítéletnek, amelyet a másodfokú bírósági eljárás hoz, nincs halasztó hatálya a felülvizsgálati kérelem esetében.
Tehát önök már késedelemben vannak, és kamataival együtt vissza kell fizetniük a kismamáknak azt a járandóságot, amit nem fizettek ki és amit elvontak tőlük. (Dr. Vojnik Mária: Hol voltál, amikor erről döntöttünk?)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir