SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Több mint két órája folyik a parlamenti vitanap, és még mindig nem kaptunk arra a kérdésre választ, hogy a szocialista kormány másfél éve alatt mennyi pénzt vettek ki az emberek zsebéből. Másfél éve alakítottak kormányt a szocialisták, a másfél év alatt sikerült az egészségügy összes szereplőjével összeveszni - Magyar Orvosi Kamara, Gyógyszerész Kamara, a gyógyszergyártók, a szakszervezetek; és a kórház-privatizációs törvény kapcsán szinte az összes érintettel. Bárhová nézünk az egészségügy területén, mindenhol tűz van. A helyzet súlyos. (Dr. Vojnik Mária: Ott van egy gyújtogató a pódiumon!)
Vágtatnak a gyógyszerárak. Az idén már körülbelül az infláció duplájával emelkedtek a gyógyszerárak, és még nem tudjuk, mi vár jövőre a betegekre, mennyit kell majd fizetniük jövőre a patikákban a pénztárnál. Pedig az ígéret így hangzott: megállítjuk a betegeket terhelő gyógyszerköltségek növekedését. Ezt nem sikerült betartani. Ha elolvassák a mai sajtót, akkor újabb hír az, hogy az elkövetkezendő hónapban 8,7 százalékkal emelkednek átlagosan a gyógyszerkészítmények árai. Ez jelenti azt bizonyos készítmények esetében, hogy 20-30 százalékkal is többet kell fizetni majd a patikákban.
(11.10)
Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, láz- és köhögéscsillapítók. (Keller László: Hozunk is neked egy lázcsillapítót!)
Medgyessy Péter miniszterelnök úr tavaly a választási kampányban személyes hangú levélben ígérte, hogy ha rájuk, a szocialistákra szavaznak az emberek, akkor ingyenessé teszi a szív- és érrendszeri betegségben, valamint a csontritkulásban szenvedők gyógyszereit. A javaslat jó. És ha a miniszterelnök úr állja a szavát, akkor itt az idő, be kell váltani ezt az ígéretet. (Podolák György: Van még három év!) Merthogy ez idáig nem történt semmi. Újabb ígéretek persze vannak, hogy hogyan lehetne kibújni a vállalások alól. Tisztelt képviselőtársaim, egymillió ember vár ennek az ígéretnek a betartására. Az őszi költségvetési törvény tervezete egyébként kiváló lehetőség lesz arra, hogy ezt az ígéretet betartsuk. Merthogy a Fidesz támogatja ezt a javaslatot, hiszen segíteni, könnyíteni kell a csontritkulásban és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők helyzetén. (Podolák György: Ha már ti nem tettétek!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Másfél évvel ezelőtt a szocialisták hangzatos ígéretet tettek arra, hogy minden ápolónak egyévi bérével egyenlő hűségjutalmat adnak. Az ápolónők kérdezik, hogy mi van a hűségpénzzel. Hogy is szólt ez az ígéret? (Podolák György: Száz százalékot kaptak!) Azok az ápolást végző egészségügyi dolgozók, akik már legalább négy éve ellátják munkakörüket, egyévi bruttó keresetüknek megfelelő hűségjutalmat kapnak. Ezt az összeget a négy év során folyamatosan kapják meg a jogosultságot elérők. Ezek szerint az ápolók már két éve kapják a hűségjutalmat? Hát nem így történt! Ma Magyarországon egyetlen ápoló nincs, aki ebben a juttatásban részesült volna.
Lássuk, mi történt a gyakorlatban! Tavaly nyáron Kökény Mihály miniszter úr közölte: a juttatást már 2003-ban fizetnék. Eljött a 2003, és máris mást mondtak. A kormány szeretné 2003-ban bevezetni a hűségjutalmat, bár lehet, hogy nem egy összegben, és lehet, hogy nem készpénzben. Néhány hónappal később jött a következő verzió, mely szerint a bevezetést három lépcsőben tervezi a tárca, 2004-től most már, ráadásul úgy, hogy 2004-ben csak minden hetedik ápoló kapná meg a jutalmat. A legújabb variációt még Csehák miniszter asszony mondta - arra hivatkozva, hogy sokan igazságtalannak tartanák, amiért jövőre csak az ápolók kis hányada részesülne a hűségjutalomban -, azt mondta, hogy talán helyesebb lenne két részletben, 2005-ben és 2006-ban fizetni. Azaz az igazságtalanságokat elkerülve inkább senkinek sem fizetni jövőre.
Cselekedni most és mindenkiért? Ugye, ez volt a szlogen. Csehák miniszter asszony néhány hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a kormány feladatai között prioritást élvez a nővéreknek kifizetett hűségjutalom. Bele sem merünk gondolni, hogy mi van azokkal a feladatokkal, amelyek nem élvezik a szocialista kormány megkülönböztetett figyelmét.
A kormányprogramjukban jelzett folyamatosság csak folyamatos késlekedést és folyamatos mellébeszélést jelent, tisztelt képviselőtársaim.
Másfél évvel ezelőtt, amikor hivatalba lépett a szocialista kormány, emlékszem, rögtön bejelentették, hogy üres az államkassza. Majd hirtelen, ahogy térültek-fordultak, mégiscsak találtak benne 300 milliárd forintot. A polgári kormány gazdaságpolitikája sikeres volt, így ebből, más mellett, emelni lehetett az egészségügyi dolgozók bérét is. (Dr. Vadai Ágnes: Ezt te sem hiszed el!) Jó döntés volt, egyetértettünk vele, hiszen minden egyes forintra, amely az egészségügybe megy, szükség van. Én akkoriban önöknek, szocialistáknak az Orbán-kormányéhoz hasonlóan sikeres és eredményes gazdaságpolitikát kívántam, azért is, mert ennek következtében akkor minden évben lehetne emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és minden évben lehetne több pénzt juttatni az egészségügy kasszájába a betegek gyógyítására és a betegségek megelőzésére.
A vehemens ígéretek ellenére azonban más történt. Idén, 2003-ban nulla - azaz nulla! - százalékos béremelést tartalmaz a költségvetés. Tisztelt szocialista Képviselőtársaim! Sokan panaszkodnak, hogy így hamar elolvad a fizetésük, hiszen az önök megszorító intézkedései miatt egyre drágább Magyarországon az élet. Úgy olvad el a fizetés, mintha egy szocialista brókercég kezelésére bízták volna. (Filló Pál: Mint a kifli! - Derültség az MSZP padsoraiból.) Tisztelt Képviselőtársaim! A helyzet súlyos. Olyannyira, hogy az egészségügyi dolgozók akár sztrájkolni is fognak azért, hogy állásukat, egzisztenciájukat a kórház-privatizációs törvény árnyékában megvédjék. Ha önálló törvény védi a közjegyzők, ügyvédek, bírák jogállását, miért nem akarják akkor önök hasonló védelemben részesíteni az orvosokat, akik a rendszerváltozás óta a legnagyobb egzisztenciális fenyegetettséggel néznek szembe?
Tisztelt államtitkár asszony, a helyzet tehát súlyos, és kérem, engedje meg, hogy emlékeztessem arra, a Fidesz többször fordult megoldási javaslatokkal a szocialista frakció és a szocialista kormány felé. Többször ajánlottuk fel együttműködésünket, hiszen az egészségügy átalakítását szakmai és politikai egyetértés kell hogy övezze. A kórháztörvény vitájában megfogalmaztunk négy alapelvet, melyek a következők voltak: a betegek védelme, az egészségügyi dolgozók védelme, a vállalt források biztosítása és az egészségügyi vagyon, a magyar tulajdon védelme. A négy alapelvvel szemben önök nem fogalmaztak meg kritikákat, viszont ezzel ellentétesen cselekednek. Tavasszal Csehák miniszter asszonynak itt, a parlament plenáris ülésén átnyújtottunk egy öt pontból álló programjavaslatot, mi az, amit véleményünk szerint sürgősen meg kell valósítani az egészségügyben. A miniszter asszony nem kifogásolta az ajánlásainkat, sőt azokkal egyetértett, mégsem történt előrelépés. Legalábbis nem tudni róla.
Én a magam részéről újból szeretném megerősíteni együttműködési készségünket. Kökény miniszter úrnak pedig kívánom, hogy az egészségügy érdekében legyen sikeres a munkája, és legközelebb, ha miniszterként és vezérszónokként itt felszólal, akkor ne csak két percet szóljon az egészségügyről, mert Magyarország ennél többet érdemel.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir