VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy rövid megjegyzést hadd tegyek, mielőtt a hozzászólásomat megtenném. Göndör István itt egy laptopról, hordozható számítógépről olvasta föl a hozzászólását. (Göndör István: Mert én tudom kezelni. - Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) Tisztelt Frakcióvezető Úr! Én úgy ítélem meg, hogy ön rossz lemezt tett be ebbe a gépbe, és egy rossz lemezről olvasta föl a hozzászólását. (Derültség a Fidesz soraiban. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Nálunk olyan beszél, aki ért hozzá.) Ön itt gázárcsökkentést ígért a magyar polgároknak; nyilván nem tette hozzá, hogy ezt már a 12 százalékkal megemelt gázárból fogják majd esetleg csökkenteni. Én arra kérek mindenkit, hogy tegye el az idei októberi gázárszámláját, és ezt majd hasonlítsa össze a tavaly októberivel, és el fog dőlni, hogy a szocialistáknak ebben a kérdésben igaza van-e vagy sem.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy körbepillantunk a parlamenti ülésteremben, sem a miniszterelnök, sem a gazdasági miniszter, sem a pénzügyminiszter, sőt egyetlen miniszter sincs most a teremben. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Kormányülés van. - A kormány a helyén van.) Nyilván azt már megszoktuk, hogy a kormány az ellenzéki kérdésekkel, felvetésekkel érdemben nem foglalkozik. Azt is kezdjük megszokni, hogy ma már a kormány a szocialisták felvetéseivel sem foglalkozik, hiszen a szocialista frakció azt nem tudta elérni, hogy egy minisztériumi sajtóst elmozdítson a helyéről. Ha sem az ellenzék, sem a szocialisták véleményére a kormány nem ad, akkor csak azt kérdezzük, hogy kire hallgat a kormány. Az emberek véleményére nyilvánvalóan nem. Hiszen az emberek egyre több alkalommal kérdezik azt meg: mi történik itt, mi folyik ebben az országban? Hogyan lehet az, hogy Magyarország, amelyik az első volt az uniós csatlakozásra váró országok sorában, egyre inkább a sereghajtók közé csúszik vissza?
Nézzük meg a tényeket! A gazdasági növekedés hatéves mélyponton van. A tőkebeáramlás tizenhárom éve először nem tőkebeáramlást, hanem tőkekiáramlást jelent az országból. Ma már Litvánia is megelőz bennünket. A pénzromlás mértéke, az infláció nyolcéves tendenciát törve meg, újra emelkedésnek indult, és a következő esztendőre magasabb pénzromlás várható, mint az idén. Joggal kérdezik tehát az emberek, hogy mi történt itt, mi folyik a gazdaságpolitikában, mi az oka ennek a törésnek, ha már külföldön is a magyar gazdaságpolitikát inkonzisztensnek - tegnap idéztem ezt a cikket, tisztelt Kuncze Gábor, bizonyára emlékszik rá (Kuncze Gábor a kezével üdvözlő mozdulatot tesz.) -, azaz összefüggéstelennek, átláthatatlannak, kapkodónak ítélik meg. Hogyan lehet az, hogy a kormány két minisztériuma, a Gazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium egymásnak homlokegyenest ellenkező prognózist vázol, nemcsak a következő esztendőre, már az idei esztendőre is? Hogyan lehet az, hogy a sáveltolással a magyar gazdaság külföldi megítélését is eltolta a kormány az idei esztendő júniusában? Ezt egyébként legalább a Pénzügyminisztérium államtitkára őszintén beismerte, hogy itt hibát követtek el. Hogyan lehet az, hogy egyik héten a pénzügyminiszter bejelenti, hogy a vállalkozók terhei nem nőnek tovább, a következő héten az oktatási miniszter bejelenti, hogy kutatás-fejlesztésre újabb adót fognak majd jövőre bevezetni? Mi történik itt, mi folyik itt, tisztelt képviselőtársaim?
Nézzük meg, mi történik azzal az ígérettel, hogy a Medgyessy-kormány csökkenti a közterheket, csökkenti az adókat és a járulékokat! Gyűjtsük össze az elmúlt néhány hét kormányzati bejelentését, amelyért, mint tudjuk, a Pénzügyminisztérium sajtósa a felelős. Nézzük a bevételt növelő tételeket, mik kerültek bejelentésre! Befektetési adóhitel megszüntetése: 14 milliárddal többet remél ebből a kormány a következő esztendőben. A lakáscélú hitelkedvezmény megszüntetése. Tavaly augusztus óta teljes bizonytalanság van a lakáspiacon, hiszen a kormány egymástól, úgy tűnik, független képviselői hol azt jelentik be, hogy az adókedvezményt szüntetik meg, hol azt jelentik be, hogy a kamatkedvezmény kerül eltörlésre, hol azt jelentik be, hogy a hitelkedvezmény mértékét fogják jelentősen csökkenteni. Bejelentésre került, hogy a nyugdíjjárulék-kedvezmény eltörlése is megtörténik. A kormány csak ebből az intézkedésből 100 milliárd forint többletbevételt remél a következő esztendőben. Hallhattunk arról, hogy a következő évben az általános forgalmi adó kulcsait a kormány növelni kívánja. A Pénzügyminisztérium számításai szerint ebből a tételből 180-200 milliárd forint közötti többletbevételt vár a kormány jövőre. Mit jelent ez, hölgyeim és uraim? Azt jelenti, hogy a gyógyszerért, az energiáért, az alapvető termékekért többet fognak az emberek 2004-ben fizetni.
Bejelentésre került, hogy az ápolási díj 1 százalékos bevezetésével mindenki bruttó fizetéséből 1 százalékot elvesz a kormány a következő esztendőben. Majd az elemi felháborodást látva a kormány, most úgy tűnik, visszakozott, és ma már csak arról beszélnek, hogy az egészségügyi járulék 1 százalékos emelését tervezik. Tudjuk jól, ez körülbelül 50 milliárd forintot jelent elvonásban a következő esztendőben.
Hallhattuk azt is, hogy célkeresztbe kerültek az autósok is, hiszen több olyan tételt emlegetett a kormány, amelyet jövőre bevezetni kíván. A cégautók adójának az emelése, regisztrációs díj, a súlyadó jelentős mértékű emelése mind az autósok többletterheit fogják 2004-ben növelni.
Hallhattunk arról, hogy ökoadó fog bevezetésre kerülni. Nem ismerjük még az előterjesztést, a héten a környezetvédelmi miniszter arról nyilatkozott, hogy már szombaton a nyilvánosság is megismerheti ennek a tételeit. Azt azonban már tudjuk, hogy 22 milliárd forinttal többet remél ettől az adótól is a kormány, mint az idei esztendőben. Emellett elhangzottak apróbb tételek is, de azért ezek is tízmilliárd forintokkal növelik az emberek terheit. Itt szó volt a jövedéki adó emeléséről alkohol és cigaretta tekintetében. Szó volt a játékadó emeléséről, szó volt arról, hogy a tb-járulék alapjának a szélesítése történik meg jövőre, amit elég baljóslatú jelként értelmezhetünk, hiszen még összeget nem hallottunk hozzá, de nyilvánvaló, hogy ez nem a terhek csökkentését, hanem a terhek növelését jelenti. És végül, de nem utolsósorban baljóslatú mondatként elhangzott, hogy jövőre az adóbeszedés hatékonyságának növelésére is sor kerül. (Közbeszólás az MSZP soraiból: És az miért baj? - Göndör István: Azt te is szeretted volna pénzügyminiszterként.) Azt is tudjuk már, hogy ettől mennyivel remél többet a kormány: 40 milliárd forinttal kívánnak többet beszedni az emberektől, a lakosságtól a következő évben, mint az idén.
Nos, tisztelt hölgyeim és uraim, ha ezeket a tételeket összeadják, akkor azt kaphatják meg, hogy körülbelül 500 milliárd forinttal többet kíván a Medgyessy-kormány jövőre az emberektől elvonni, mint az idén. 500 milliárd forinttal többet! Tisztelt Képviselőtársaim! Emlékeznek még arra, amikor a kormányprogram elkészítésekor arról hallhattunk szép szavakat, hogyan fognak majd az emberek terhei csökkenni, hogyan fognak a családok egyre könnyebb helyzetbe kerülni? Önökre bízom, ítéljék meg, hogy ezek a megszorító intézkedések vajon segítik-e a családok megélhetését, vagy éppen ellenkezőleg, a terheket növelik.
Nézzünk néhány példát arra, hogy ezek a tehernövekedések egy átlagember, egy átlagcsalád számára mit jelentenek! Nézzük először a nyugdíjasokat! Ha valaki ezeket a bejelentéseket számszerűsíti, és megnézi, hogy a villanyszámla növekedésében, a fűtésköltség növekedésében, a kenyér és egyéb élelmiszerek árnövekedésében, az utazási és postai költség növekedésében, a gyógyszer árának növekedésében, a telefonköltség, a vízdíj és egyéb rezsiköltségek növekedésében mit jelent ez egy nyugdíjasnak, akkor azt a számot fogja megkapni, hogy havonta körülbelül 3710 forinttal növekednek a nyugdíjasok többletterhei átlagban az idei esztendőhöz képest. Ez azt jelenti, hölgyeim és uraim, hogy egy átlagnyugdíjasnak 40 ezer forinttal kell többet fizetnie, 40 ezer forinttal a következő esztendőben, mint az idén.
(10.20)
Nézzünk egy szellemi foglalkozásút: a KSH szerint 182 801 forint most egy ilyen kategóriába tartozó átlagfizetése. Egyetemi adjunktusok, tanárok, pedagógusok, orvosok tartoznak ebbe a kategóriába. Ha itt megnézzük a havi elvonás mértékének a növekedését, ez 9620 forintot, azaz éves szinten 115 440 forintot jelent. Egy pedagógus, egy tanár ennyivel fog többet fizetni a következő esztendőben.
Fizikai dolgozóknál az átlagkereset most 88 039 forint bruttóban. Ha ide vetítjük ki ezeket a tehernövekedéseket, akkor azt kapjuk meg, hogy egy lakatos, egy asztalos, egy fűtő, egy segédmunkás éves átlagban 57 000 forinttal fog többet fizetni közteherként a következő esztendőben, mint az idén.
Nos, hölgyeim és uraim, ezek a számok is azt igazolják, hogy azok a kijelentések, amelyek tehercsökkentésről szóltak, nem feleltek meg a valóságnak. Ezeket a Medgyessy-kormány nagyon hamar elfelejtette.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mit ígért a Medgyessy-kormány? A Medgyessy-kormány olcsó, takarékos államot ígért. Most láthatjuk, hogy olcsóbbnak már nem lesz olcsóbb ez az állam. Hogy takarékosabb lesz-e, efelől kétségeink vannak. Bár ha elolvassuk az Állami Számvevőszék jelentését a 2002. év végéről, akkor emlékezhetünk arra, hogy a tavalyi év végén 52 milliárd forintot helyezett ki a kormány, különböző cégszámlákra elbujtatva ezeket az összegeket. Nyilván a takarékosságot itt kell elkezdeni, hölgyeim és uraim, nem hiszem azonban, hogy ez segítette az emberek számára a terhek csökkentését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Összességében tehát azt tudom elmondani, hogy a gazdaságpolitika hatékonysága dönti el azt, hogy a családok terhei növekednek-e vagy sem. Most úgy tűnik, hogy tehernövekedésre kell felkészülnünk a következő esztendőben, ellentétben az ígéretekkel.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban. - Szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir