ZUSCHLAG JÁNOS

Full text search

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS (MSZP): Elnök Úr! Képviselőtársaim! A Medgyessy-kormány eddigi munkája során megvalósította a jóléti fordulat első lépéseit. A tények bizonyítják azt, hogy lényegesen javultak a társadalom különböző rétegeinek életkörülményei. A szocialista-szabad demokrata kormány munkájának középpontjában a jövő generációja, a gyermekek és a fiatalok helyzetének javítása áll.
Az első száznapos programmal kezdődött a jóléti rendszerváltás programjának megvalósítása. Ennek eredményeként lényegesen javultak a gyermekvállalás feltételei. A 13. havi juttatással együtt 28 százalékkal emelkedett a minden gyermekhez eljutó családi pótlék összege. Nőtt az anyasági támogatás, közel 10 százalékkal a gyes, valamint a rendszeres gyermekvédelmi támogatás is. 2002-től az újszülött gyermek édesapja gyermeke kéthónapos koráig 5 munkanap pótszabadságra jogosult. A nagyszülők pedig nyugdíjuk változatlan folyósítása mellett is jogosulttá váltak a gyesre.
Természetesen a Medgyessy-kormány az oktatás fontosságával is tisztában van. Így politikájának meghatározó eleme az oktatás és a képzés, az oktatás lehetőségeinek és feltételeinek javítása, valamint az esélyegyenlőtlenségek csökkentése. Így 2003-tól ingyen jutnak tankönyvekhez az első és tizenkettedik évfolyam között tanuló, tartósan beteg, fogyatékos gyermekek, a három- és többgyermekes családokban élő, valamint az egyedülálló szülők gyermekei.
A kiegészítő családi pótlékra jogosult egy-, kétgyermekes családok gyermekei 2005-ig fokozatosan jutnak ingyenes tankönyvekhez, így 2005-ben közel 675 ezer gyermek részesül majd ingyenes tankönyvellátásban. Valamennyi kiegészítő családi pótlékra jogosult három- és többgyermekes vagy beteg és fogyatékos gyermeket nevelő családban élő gyermek egységesen 50 százalékos étkezési kedvezményben részesül. Az óvodába járó, kiegészítő családi pótlékra jogosult gyermekek számára 2003 szeptemberétől ingyenes az étkezés. A 350 ezer óvodás közül így mintegy 130 ezer gyermek részére biztosítható az ingyenes ellátás.
Természetesen a családalapítás és a gyermekvállalás egyik legfontosabb kérdése a lakás. Ezzel a kormány is tisztában van. Így 2002 decemberétől egy gyermek után 500 ezer, a második és harmadik gyermek után 1,1 millió forintra emelkedett a lakásépítési kedvezmény összege, amit két gyermek után az állam megelőlegez. Ezt tovább növeljük. A lakáshitelnél az ügyfelet terhelő valamennyi költség együttes mértéke nem haladhatja meg a 6 százalékot. A kiegészítő kamattámogatású hiteleknél a legmagasabb összeg a mai 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedett.
Említhetnénk még számtalan más intézkedést. Közel 5 ezer gyermek ingyenes téli táboroztatásától az ingyenes nyelvvizsgán át a Sulinet-programig. Sok fontos téma, de nem folytatom a felsorolást, mivel mindegyik intézkedés azt bizonyítja, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a jóléti rendszerváltás és az esélyegyenlőség programját megvalósítsa. Mindezen eredményeket a jövőben is meg fogja őrizni, illetve mindent megtesz a gyermekek és a fiatalok helyzetének javítása érdekében.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir