LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Felszólalásomban elsősorban a törvénytervezet politikai vetületével kívánok foglalkozni; a szakmai indoklást Csáky András képviselőtársam már megfogalmazta vitaindító előadásában.
Tisztelt kormánypárti Képviselők! Bizonyára önök is tapasztalják, érzékelik a közvélemény növekedő gyanakvását, amivel fogadják ezt a törvénytervezetet. Egy egészséges veszélytudat ez, és kísértetiesen hasonlít ez a helyzet arra, amikor 1998-ban önök elemezték választási vereségük, bukásuk okait, és a Bokros-csomagot említették, nyilván különféle megfogalmazásban.
Úgy vélem, hogy ez a törvénytervezet az önök Bokros-csomagja lehet. Ugyanis egy olyan törvénytervezet általános vitája zajlik most a tisztelt Ház előtt, amelynek alapelveit, céljait, megvalósítási elképzeléseit ismereteink szerint szinte valamennyi, szakmailag illetékes érdek-képviseleti és civil szervezet elutasította. Többről van tehát szó akkor, amikor a kormánypártok leszavazzák és félresöprik az egészségügyi szolgáltatókról és egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvénytervezet ellenzéki kritikáját, mert ezzel egyidejűleg semmibe veszik az egészségügyben érdekelt valamennyi szervezet véleményét is, és ennek a következményei nyilván benne vannak a következő hónapok történéseiben. Az eddig kialakult frontok alapján lehet azt állítani, hogy jelenleg ebben a parlamenti vitában nem politikusok vitatkoznak politikusokkal, hanem kormánypárti politikusok kerültek szembe egy egész szakmával, legalábbis nekem ez a véleményem, ezt látom ebben a vitában.
A törvénytervezet alapvető célja az egészségügy privatizációjának a lehetővé tétele. Nos, a magyar társadalom az elmúlt 15 esztendőben már szembesült a piacgazdaságot bármi áron kikényszerítő politikusok privatizációs gyakorlatának a gyászos következményeivel, és azzal, amikor politikusok kényszerítettek szakembereket ezeknek a képviseletére. Az olyan rossz tapasztalatok, mint a munkanélküliség, a lealázó személyes függések általánossá válása, a kényszervállalkozás vagy az éhbér közötti választási kényszer, a korábban működtethető vagyonok teljes lepusztulása mind arra figyelmeztet minket, hogy tanulnunk kell az elkövetett gazdaság- és társadalompolitikai hibákból, s nem lenne szabad ugyanazokat még egyszer elkövetnünk.
Nos, e szerint a törvénytervezet szerint is egyre inkább gazdálkodó szervek működtetnék az egészségügyet értelmezésünk szerint, és meglódulna a privatizáció a magyar népgazdaság utolsó, még nem privatizált részében is. Lezajlik tehát az önök elképzelése szerint vagy az önökre kényszerített elképzelés szerint az egészségügyben is ugyanaz, amivel a magyar iparban, a kereskedelemben és a bankszférában mindeddig szembesültünk. Nem várható más itt sem, mint az, amit eddig is tapasztaltunk, miszerint hosszabb távon az átalakulást követően a közalkalmazott orvosokból alkalmazottak vagy éppen kényszervállalkozók lesznek, az alacsony árakon átvett intézmények néhány éven belül vagy lepusztulnak, vagy irodaházakká, bankokká - idézőjelben mondom - átlényegülnek. A betegek pedig egyre nagyobb fizetségért egyre kevesebb és csökkentett értékű szolgáltatást kapnak.
Ez várható Magyarországon, míg vannak olyan volt szocialista országok, ahol a sokkterápia csodatevő mágusai, szélhámosai és haszonélvezői nem tudták elérni a nemzeti vagyon magyarországihoz hasonló léptékű elherdálását, s most sincsenek hatalmon. Elkerülhető lehet tehát ez a tévút.
(23.10)
Tisztelt Ház! Ismerős az a stratégia is, hogy a privatizáció előtti időszakban csődhelyzetek sorozatát kell produkálni, vékony jégre kell vinni minél több egészségügyi intézményt, hogy ezt követően az ott dolgozók is elhiggyék azt, nincs más megoldás, mint a magánosítás; természetesen a jó, olcsó áron történő magánosítás, hiszen papíron veszteséges kórházakat kell eladnunk. Jelenleg - tudomásom szerint, és lehet hogy tévedek, javítsanak ki - az ország 160 kórházának szinte mindegyike anyagi gondokkal küzd, és korszerűsítésre vár. Már most csődbiztosok járják a kórházakat, és készítik el privatizációra felszólító indokaikat. Az új tulajdonosok, mint annyiszor korábban, nyilván azzal a sokat emlegetett karcsúsítással indítják el ténykedésüket. Ez nemcsak az egészségügyi dolgozókat veszélyeztető lépés lesz, de a közvéleménynek is, mert a létszám feletti vagy a pazarló orvosok mindeddig betegeket gyógyítottak.
Európát, tisztelt Ház, az teszi többek között Európává, hogy az állam egyik országban sem vonulhat ki a betegellátásból. Az egészségügy piacosításán szorgoskodó politikusok mindmáig nem gondolkoztak el azon, hogy az Európai Unió valamennyi országában vajon miért magasabb az átlagéletkor, miért kedvezőbbek a megbetegedési mutatószámok, mint a jóval gazdagabb Amerikai Egyesült Államokban.
Nem kiút, hanem vakvágány a törvényjavaslatban rejlő privatizációs stratégia. A tömegkommunikációban gyakran hamis indokkal azt hányják a szemünkre, hogy vajon mi ellen küzdünk, hiszen már ma is az egészségügyi szolgáltatások ötödét a piaci szféra teljesíti. Nos, azért teljesíti, mert eddig sem, a korábbi kormány alatt sem gátoltuk tilalomfákkal a magánszférát az egészségügyben, félrevezető tehát ez a sokat idézett szembeállítás. Ebben a törvénytervezetben nem arról van szó, hogy megengedjük a kórházak, rendelőintézetek építését a magánterület számára, hiszen ezt eddig sem tiltotta jogszabály - erre gyakran hivatkoznak -, hanem arról van szó, hogy az évtizedek alatt létrehozott egészségügyi közvagyont elkótyavetyéljük-e vagy sem. Most nem kényszerít minket semmi egy ilyen ésszerűtlen és veszedelmes döntésre.
Tisztelt kormánypárti Képviselők! Nincsenek csodák. Ha a befektető profitot akar, akkor ezt vagy az egészségügyi kasszából szerzi meg, ami üres, vagy az orvosokon veri le, vagy a lakosságon szedi be, máskülönben nem fektet be - ez is sokszor elhangzott már. Minden más, lelkiismeretet elaltató magyarázkodás hamis. Tetszettek már hallani állítólag létező, jó lelkű és humánus befektetőkről az elmúlt másfél évtizedben?
Tisztelt Ház! A Magyar Orvosi Kamara szorgalmazza, hogy a járóbeteg-szakellátást az ott dolgozó szakorvosok működtessék, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral az ellátást közvetlenül végző szakorvosok köthessenek szerződést, ők kapják meg a működtetéshez szükséges pénzt, ahogy ezt megkapja az alapellátást végző háziorvos vagy a patikát működtető patikus vagy akár a németországi szakorvos. Ha már annyit példálózunk Európával, kövessük Európát, és ne a rosszabb amerikai modellt akarjuk itt bevezetni!
A Magyar Orvosi Kamara az én értelmezésemben azt mondja, ha már privatizálják az egészségügyet, akkor válhassanak tulajdonossá a benne dolgozók is, miért ne lehetne előnyben részesíteni őket. Az állami vállalatok privatizálása során volt egyszer egy munkavállalói résztulajdonosi program, igaz, sajátos módon épp a dolgozók érdekeit szavakban képviselő pártok ellenezték leghatározottabban a dolgozók tulajdonossá válási lehetőségét. Nos, úgy tűnik, a történelem most valamilyen módon, de megismétli önmagát. Ha már szétosztják az egészségügyi intézmények tulajdonát, akkor miért ne kaphassanak ebből éppen az ott dolgozók? - fogalmazzák meg. Ez a betegeknek is jobb lenne, például nem lenne néhány év múlva szálloda egy jó fekvésű kórházból, mert az egészségügyi dolgozók tulajdonlása saját egzisztenciájuk, jövőjük biztonságát is szolgálja. A fejlesztésben, a színvonaljavításban leginkább a benne dolgozó érdekelt, az, aki saját munkahelyét biztosítja.
A Magyar Kórház Szövetség és az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének tagjai is tiltakoznak a törvénytervezet ellen. Szerintük a javaslat távolról sem biztosítja a megfelelő szintű betegellátást, veszélyezteti a munkavállalók jogait és az önkormányzati tulajdont, 160 ezer egészségügyi dolgozó jogállása válik bizonytalanná, ha a törvényjavaslatot ebben a formában fogadja el a tisztelt Ház.
Mind a társadalmi szervezetek, mind az ellenzéki pártok figyelmeztetnek arra, hogy a versenyszabályok nagyon sok fejlett országban indokoltan tiltják azt, hogy a befektetői kör az egészségügyi beszállítói körből kerüljön ki, ilyen esetekben ugyanis a befektető saját termékének a piaca lesz, és közpénzekből fizetteti meg akár a kétes értékű termékeit is. Ez a törvénytervezet egy ilyen veszélyt szinte tudatosan idéz elő.
A törvénytervezetet nem tudom elfogadni, és még egyszer megismétlem, hogy a mostani MSZP-SZDSZ-kormányzat Bokros-csomagja lehet, annak minden politikai következményével. De ez a kisebbik gond, a nagyobb baj az, hogy maradandó sérülést okozhat az egészségügyben, és ez ellen kell tennünk valamit, ezt próbáljuk meg e késői, éjszakai órában.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir