VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Vojnik Mária képviselőtársam ihletett hozzászólásra. A költségvetési bizottság ma tárgyalta ezt a törvényjavaslatot, és jól tette, hogy tárgyalta. Azt a népi bölcsességet tudom a képviselő asszony számára felidézni, amely úgy szól, hogy nem biztos, hogy tudok tojást tojni, de attól még meg tudom ítélni, hogy egy tükörtojás jó-e vagy rossz. (Derültség az ellenzéki oldalon.) Ebből a szempontból tehát, ha laikus politikusok is vagyunk, valamilyen véleményünk arról a törvényről, amit a kormány az asztalunkra tett, lehet.
Nem hiszem, hogy nekünk olyan szakmai vitát kell reparálni vagy megidézni a parlamentben, amelyik az egészségügyi érdekképviseletek között sokkal inkább lefolytatható. De igenis el kell mondani azt a véleményünket, amit a saját pártszempontjaink és a saját egyéni képviselői szempontjaink elmondatnak velünk. Azt gondolom, ebből a szempontból ennek a vitának is helye van itt, hiszen nagyon fontos kérdésről beszélünk. Arról beszélünk, hogy a forrásgyűjtés során hogyan és milyen módon akarunk beengedni - vagy egyre inkább beengedni - magántőkét az egészségügybe.
A kilencvenes évek elejéről hozom a példát, hogy ne az egészségügy területéről hozzam. A rendőrségnél megjelentek a különböző háttéralapítványok, amelyek magántőkéből elkezdtek finanszírozni rendőrségi feladatokat. Meg is lett az eredménye. Szerencsére ezt a folyamat 1992-93-ban szép csendesen elhalt a Belügyminisztérium hathatós közreműködésével.
Amiről most vitatkozunk, az arról szól, hogy hol vannak a magántőke profitszempontjainak a határai az egészségügyön belül, és meddig lehet a magántőkét beengedni. Arról nem vagyunk meggyőződve, ha a rendszert abban a formában nyitjuk meg, ahogy azt önök most kívánják, akkor ez valóban az egészségügy ellátottjainak az érdekeit fogja szolgálni. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez valóban egy betegszempontú piacnyitás lesz-e, ezért engedje meg, hogy mi is ezeket a kicsit laikus álláspontjainkat itt, a Parlament falai között elmondjuk.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir