BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Köztudott, hogy az informatika fejlődése az elmúlt évtizedben robbanásszerű változást hozott az oktatás területén is. A digitális tankönyvek kifejlesztése rendkívüli lehetőséget nyit meg egy különösen hátrányos helyzetben lévő csoport számára. A vakon élő gyermekekre gondolok, akiknek eddig a Braille-írás elsajátításán keresztül nyílt meg a világ. Csak azt tudták önállóan elolvasni, ami elkészült Braille-írással, vagy arra szorultak, hogy valaki felolvassa a szöveget.
A mai számítástechnika meglévő és fejlesztés alatt álló mobil, speciális eszközei és programjai lehetővé teszik, hogy a digitális szövegeket a vakok is el tudják olvasni önállóan. Így számottevően növelhető ezeknek a sérült gyermekeknek az esélye arra, hogy integrált oktatásban vegyenek részt, és piacképes tudást szerezzenek.
Külföldön már sok helyen használnak ilyen eszközöket. Célzott támogatásokkal, pályázatokkal megoldható lenne a szükséges eszközök hazai kutatása-fejlesztése, a hozzátartozó szolgáltatásokkal együtt, aminek eredményeképpen elérhető áron és folyamatosan juthatnának hozzá az érintettek a magyar nyelvű eszközhöz. Speciális eszköz hiányában a hagyományos számítástechnika adta lehetőségekkel is csak akkor tudnának hatékonyan tanulni a vak gyermekek, ha egyszerű szöveges formában, digitálisan rendelkezésükre állnának tankönyveik.
Ma a vak gyerekek, főleg a középiskolában és felsőoktatásban nem jutnak hozzá valamennyi szükséges tankönyvhöz, sem Braille-, sem digitális szöveg formájában. Fontos lenne, hogy mielőbb hozzáférhetővé váljon minél több megjelenő tankönyv, és az oktatásban fontos egyéb mű szövege.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, milyen segítséget tud adni az oktatási tárca ahhoz, hogy ezt a segédeszközt mielőbb használhassák a vak gyermekek.
Köszönöm a választ.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir