DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm, hogy napirend előtti felszólalásában egy minden időben rendkívül fontos kérdésre hívta fel a figyelmet. A minisztérium most tekintette át a törvény megszületése óta a fogyatékosok érdekében megszületett intézkedéseket, és a tapasztalatunk az, hogy bár sok minden történt, és 2003-ban is jelentős előrelépés van ezen a területen, nemcsak a fogyatékosok nemzetközi éve miatt, hanem mert ez a dolgunk, ez a kötelességünk, mégis mérhetetlenül sok tennivaló maradt még hátra. Ezeknek a gyorsított ütemű elvégzésére kell programot készítenünk - erről számot fogunk adni a parlament előtt is -, és ez a tárca legfontosabb feladata is.
Azért, hogy ez teljes kormányzati támogatással jöhessen létre, hogy ne csak egy vagy egy-két tárca feladata legyen, döntött úgy miniszterelnök úr, hogy az esélyegyenlőség javítása érdekében egy tárca nélküli minisztert nevez ki, hogy a különböző kormányszervek, az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti koordináció eredményesebb legyen, és az eddigi hátrányainkat gyorsabban tudjuk ledolgozni. Én magam is reménykedve és bizakodva nézek az új feladatot teljesítő miniszter tevékenysége elé, hiszen a mi munkánkat is nagymértékben fogja ez a feladatteljesítés segíteni.
Azért is nagyon hálás vagyok, hogy képviselő úr a nagy kérdések mellett, a nagy programok végrehajtásának a felelőssége mellett három olyan - nagyon idézőjelbe teszem a szót - apróbbnak vagy nem átfogónak tűnő kérdésre hívja fel a figyelmet, amelyek ésszerű megoldására, ha együttműködünk, megítélésem szerint kínálkoznak lehetőségek.
Lássuk először is a támogató szolgálatokat! Az 1998. évi törvény adott lehetőséget arra, hogy ilyen ellátási forma bevezetésre kerüljön. Kétéves modellkísérlet előzte meg ezeknek a szolgálatoknak a kiépítését. Eredeti tervünk az volt, hogy már a 10-15 ezres településeken is kiépítjük, hiszen a pályázati feltételek korábban, a modellkísérletek idejében erre lehetőséget adtak. A 2003. évben az 50 ezres településeknél tudtunk normatív támogatást adni minden ilyen szolgálathoz. A pályázati lehetőségek továbbra is megmaradtak azok számára, akiket nem érint a normatív támogatás, és természetesen a következő években úgy tudtuk elfogadni mi magunk is a törvényben ezt a korlátozást, hogy megnéztük, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban hogyan tudjuk lejjebb vinni a létszámot.
De egyetértek képviselő úrral: ne várjunk addig, nézzük meg közösen, hogy milyen törvénymódosításra, milyen jogszabályi hely korrekciójára van szükség ahhoz, hogy az együttműködő önkormányzatok által létrehozott támogató szolgálatnak már most legyen lehetősége a normatív támogatás igénybevételére.
Egyetértek önnel abban is, hogy szükség van a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatási rendszerének az átfogó felülvizsgálatára, hiszen sem a rendszer, sem pedig az összeg 1995 óta sajnos nem változott. Miután azóta kiépült a fogyatékostámogatás rendszere, nekünk a fogyatékostámogatást és a közlekedési támogatást együtt kell átnéznünk. Egyik nem zárja ki a másikat, hiszen speciális élethelyzetben levő emberek speciális támogatásáról kell hogy szó legyen. Ezért tehát minden javaslatot szívesen fogadunk, minden olyan életszerű elképzelést befogadunk ebbe az átfogó felülvizsgálatba, ami a fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott emberek társadalmi integrációját segítheti.
Én magam is abban bízom, hogy mind a rendszer átalakítására, mind pedig az összeg emelésére rövid időn belül, már a 2004. évi költségvetés elfogadásával egy időben lehetőségünk lesz.
Azt is kérem, nézzük meg, hogy az autópályadíj hogyan harmonizáltatható a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatásával, hiszen nem a matrica árában kell kedvezményt adnunk, hanem a támogatásnak kell olyan mértékűnek lennie, ami, ha matricavásárlásra van szükség, akkor ebben is segítséget ad az érintetteknek.
(8.10)
Még egyszer megköszönöm, hogy felhívta ezekre a kérdésekre is a figyelmünket, és a legteljesebb egyetértésemről és együttműködési készségemről szeretném tájékoztatni önt és természetesen az érintetteket is.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir