FÜLÖP ISTVÁN

Full text search

FÜLÖP ISTVÁN
FÜLÖP ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Az ország előrehaladásának talán egyik legfontosabb feltétele a hátrányos helyzetű régiók fejlesztése, lemaradásuk megszüntetése. Erre az európai uniós elvárások és programok is ösztönzik a kormányt, de hazánk gazdasági érdeke is az, hogy a hátrányos helyzetű régiók felzárkózhassanak. A kormány jelenlegi politikája viszont ez ellen irányul. Az önkormányzatok ellehetetlenítése, költségvetési hiányuk, a közalkalmazottak béremelése és az ehhez nem biztosított állami források a demokrácia másik pillérét, a települések önrendelkezését sérti. A kistelepülések postáinak megszüntetése, iskoláinak bezárása már-már a falurombolás képét vetíti elénk.
A MÁV berkeiből is olyan információ szivárgott ki, miszerint a vasútnál is leépítés várható. A meglévő 7500 kilométernyi vasútvonalat 3500 kilométerre akarják csökkenteni. Ennek az intézkedésnek a hatásai is egyértelműen régióellenesek lennének, és a kistelepülések elsorvasztásának irányába hatnának. A MÁV vonalainak mintegy 40 százalékát a mellékvonali hálózat teszi ki. Az elmúlt évtizedek és a jelenlegi kormányzat mostoha kezelése és mulasztása következményeként ezek a szárnyvonalak lassan kilátástalan helyzetbe kerülnek.
A helyzet ellentmondásosságát mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy a mellékvonalak léte éppen akkor kerül veszélybe, amikor a külső körülmények a vasút számára kedvező fordulatot vettek. A társadalom is, az állampolgárok is felismerték, hogy a kamionok, a gépjárművek légszennyező hatása egyre inkább veszélyezteti környezetünket. Ebből a szempontból is felértékelődött, és mindinkább felértékelődik a vasút szerepe, amely jóval környezetkímélőbb ágazata a személy- és teherforgalomnak.
Hazánk közúti hálózatának viszonylagos fejletlensége és az Európában egyik legsűrűbb vasúti hálózat eddigi hátránya előnnyé változtatható, mely hazánkat Európa egyik legkorszerűbb, legkörnyezetbarátabb szállítási szerkezetű országává teheti. Ezek a pozitív feltételrendszerek és a potenciális lehetőségek elodázhatatlanná teszik a MÁV veszteségeinek felszámolását, illetve egy modern, európai vasútfejlesztést.
A kormány autópálya-programja, mint ahogy mindenki tapasztalhatja, elakadt. Szó sincs már arról, hogy a határig eljut akár délen, akár az ország keleti részén az autópálya. No, majd a kötött pályás közlekedés, gondolhattuk sokan. De a MÁV struktúrájának átalakulása késik, akárcsak a vonat. A szervezettség egyre romlik, a kocsik állaga, az utazók kiszolgálása minősíthetetlen. Van-e terv a veszteség felszámolására? - terv és nem csak ad hoc tüneti kezelés, amely a mellékvonalak megszüntetését eredményezi. Mert veszteséget úgy is meg lehet szüntetni, hogy azt a tevékenységet felszámolják, vagyis mellékvonalakat szüntetnek meg, de lehet úgy is, hogy komplex üzleti terv keretén belül jelentős műszaki fejlesztést hajtunk végre, és így e veszteséges tevékenységet nyereségessé alakítjuk át.
Az ország számos pontján bízunk abban, hogy a mellékágakat nem számolják fel, mert ennek hosszú távú negatív hatása lenne a nemzetgazdaságra és a lakossági szolgáltatásokra is. Az ország keleti része, Mátészalka, Nagyecsed és környéke ebből a szempontból is hátrányos helyzetben van. Amennyiben ezt a drasztikus lépést megteszik, csak a térségünkben 200-300 ezer ember megélhetése nehezedik meg, de hazánkban több millió ember utazása válik nehézkessé vagy lehetetlenné.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir