DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy látom, nemcsak légy esett az iskolatejbe, mert ön a gázárat, a Széchenyi-tervet és miegymást is belenyomott az iskolatejbe, és úgy tett, mintha önök a gázár emeléséről nem döntöttek volna. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.)
1998-tól indult el az iskolatejprogram, ami az elmúlt négy évben folyamatosan bővült, ennek eredményeként négy év alatt hét megyében és egy városban kaptak valóban az iskolás gyerekek iskolatejet. Ha az összes iskolás gyermekre vetítjük, akkor egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a tanulók egyharmada sem jutott hozzá ilyen formában az iskolatejhez. (Derültség és zaj az ellenzéki oldalon.) Így egy felemás rendszert alakítottak ki önök, s bizonyára nem lehet a kimaradt megyéket hibáztatni; lehet, hogy az ott élő gyerekek jobban rászorultak volna az iskolatejre, mint az azokban a megyékben élők, ahol tudták biztosítani ennek az anyagi fedezetét, társfinanszírozását.
Tekintettel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak, valamint az Állami Számvevőszéknek az agrártárcánál korábban lefolytatott vizsgálataira és azok megállapításaira, az iskolatejprogram folytatásának és országos kiterjesztésének költségvetési terheit a továbbiakban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jogszerűen nem tudta felvállalni, ugyanis az előbb említett szervek jogszerűtlennek, a minisztérium statútumával ellentétesnek tartották ennek finanszírozását, és a jogtalanul kiadott támogatás visszafizetésére kötelezték a minisztériumot.
2003-ban az iskolatejprogram folytatására az Oktatási Minisztérium megemelt közétkeztetési alapjának keretén belül lehetőség nyílik, így természetesen az iskolafenntartók dönthetik el, hogy mire költik a többletforrásokat. Ebben az évben ez a gyakorlat érvényesül. Természetesen ki fogjuk értékelni az idei év tapasztalatait.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is fontosnak tartja annak vizsgálatát, hogy miképpen lehet az iskolatejprogramot az Európai Unió agrártámogatási és finanszírozási rendszerébe beilleszteni, és ha erre megtaláljuk a lehetőséget, akkor a belépést követően ezt természetesen vissza fogjuk állítani.
Egyébként a képviselő úr állításával ellentétesen Magyarországon nem 200 millió, hanem 400 millió liter tejfelesleg van, ennek levezetéséről kell a kormánynak és a Tej Terméktanácsnak gondoskodni. Ez is mutatja, hogy az európai uniós tárgyalásokon megszerzett közel 2 milliárd literes tejkvóta még jó néhány évig garantálja, hogy hazai forrásból lássuk el a magyar tejszükségletet.
Végezetül tájékoztatom a képviselő urat, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is segíti reklám-, marketing- és más támogatásokkal a belföldi tejfogyasztást és a tejfeleslegek levezetését, és remélem, sok iskolában is úgy döntenek, hogy az önkormányzatokkal összefogva visszaállítják az ingyenes tejprogramot.
Köszönöm a figyelmet, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir