BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Vannak esetek, amikor a jog kevesebb az igazságnál, és a jog által biztosított lehetőségek sem feltétlenül elégítik ki igazságérzetünket. Attól tartok, hogy az ön által vázolt eset tipikusan ebbe a kategóriába tartozik.
Ha az ön kérdése mögött egyszerű munkajogi érdeklődés állna, akkor erre könnyű választ adhatnék: a munka törvénykönyve csak meghatározott, nagyon is speciális esetekben teszi lehetővé, hogy szakszervezeti vezetőknek a munkaadó felmondjon. A szakszervezeti vezetőknek többletjogosítványaik vannak, és ez alapján munkaviszonyuk rendkívüli felmondással történő megszüntetéséhez a törvény a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes tájékoztatását kívánja meg.
Azon is nehéz vitatkozni, hogy egy jogállamban a törvény betartása felett a független bíróságok őrködnek; bárki, aki úgy érzi, hogy a törvényeket nem tartották be, ezekhez a bíróságokhoz kell hogy forduljon. (Folyamatos zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)
Azzal is egyetértek, hogy a magyar bíróságok rendelkezésére álló idő, amelyben adott esetben elbírálja egy ügynek a megítélését, időnként túlságosan hosszú. Ebben az ügyben viszont, azt hiszem, kevés, hogyha egyszerűen jogi és bírósági úton keressük a választ, hiszen ez az eset egy speciális munkahelyen történt, a közszolgálati rádiónál, ezért ennek az ügynek a szálai messzebb vezetnek annál (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hozzátok!), mintsem hogy egyszerű munkajogi esetről legyen szó.
Ami a munkajogot illeti, a képviselő úr tudja, hogy a munka törvénykönyve átfogó szabályozásra kerül a következő évben. Ezúton is kérem a parlament minden képviselőjét, hogy amennyiben az átfogó szabályozás során olyan pluszjogosítványokat kívánnak érvényesíteni, amelyek a szakszervezeti vezetők jogállását biztosabbá teszik, akkor én ehhez partner leszek.
Ebben az esetben viszont - túl a munkajogon - a közszolgálatiságról van szó, képviselő úr, és arról, hogy egy újságíró mit tehet akkor, ha a saját belső parancsa szerint ezt a közszolgálatiságot képviseli, és munkaadói mégsem méltányolják. Ebből a szempontból személy szerint az esetet botrányosnak tartom, de miniszterként a jogi következményekkel kell számolnom, ezért arra kérem még egyszer a képviselő urat, hogy amennyiben a munka törvénykönyve átfogó szabályozásánál ezzel kapcsolatban javaslatai vannak, azt az Országgyűlésnek nyújtsa be.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir