GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Minden bizonnyal ön előtt is ismert a FRÁSZ névre hallgató szervezet, ami nem más, mint a Független Rádiós Szakszervezetek szervezete. Ennek a szervezetnek az ügyvivője egy Barát József névre hallgató úriember, akit a saját elmondása és szavajárása szerint kirúgtak a Magyar Rádióból. Kirúgták, az ösztöndíjasként töltött egyetemi éveit követően, 32 év közszolgálat után, rendkívüli felmondással foganatosították ezt az általa elmondott kirúgást - érdekképviselőről van szó, érdekesnek tűnik ez a történet.
Úgy gondolom, az eset minden valószínűség szerint mintapéldája lehet a regulázásnak vagy éppen akár a megfélemlítésnek is. Elborzadtam, amikor az esetet megismertem, és elgondolkodtam azon, hogy hogyan is történhetett mindez - talán nemcsak valamifajta politikai indíttatás húzódik meg a dolog mögött? De ezt el sem akartam hinni, hiszen egy olyan helyzetben, amikor a Medgyessy-kormány hitet tett amellett, hogy az érdekegyeztetéssel folyamatosan párbeszédet folytat, akkor ezt lehetetlennek tartottam - és mégis, ez az eset bekövetkezett, a tény az tény: Barát József nincs a Magyar Rádió kötelékein belül. (Zaj.)
Egy kicsit beljebb haladva az ügyben, olyan információ birtokába jutottam, hogy az rt. vezetése a Rádióhoz méltatlannak tekinthető viselkedés miatt bocsátotta el az ügyvivőt, ami mögött az húzódott meg az elmondások szerint, hogy Barát József megakadályozta a berlini székhelyű tudósítói állás betöltését. Ezt megint csak komolytalannak tartom, hiszen egy érdekképviselő erre önmagában nem lehet képes. Másodjára pedig, ha ismereteim nem csalnak, akkor ennek az állásnak a betöltése rövid időn belül meg is történt.
Nem értem azt a helyzetet, hogy ha egy érdekképviselő, okkal, ok nélkül, valamilyen kérdésben álláspontot képvisel, akkor a következő lépés miért annak a rendkívüli felmondással történő kirúgása. Nem értem. Azt gondolom, hogy inkább az egyeztetésnek, inkább a különböző fórumoknak az igénybevétele kellene hogy bekövetkezzen. Vagy nem is ez volt a valós, az igazi ok? Lehet, hogy valami más húzódik meg a történet mögött? Lehet, hogy az, hogy Barát József véleményt alkotott a közszolgáltatásról a Rádió nyilatkozatain keresztül? Úgy gondolom, hogy talán ez is része lehetett a döntésnek.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem a következő: azt szeretném megtudni, nem gondolja-e, hogy a munka törvénykönyve tekintetében adott esetben az ilyen típusú esetek végett nagyobb védettséget kellene biztosítani, és nem kellene-e legalább a közfeladatot ellátó, közpénzen működtetett szervezetek esetében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy kicsit nagyobb odafigyelést tanúsítani.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir