TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A közoktatásról szóló törvény a Nemzeti alaptantervet a magyar közoktatás tartalmi-tantervi szabályozása legfontosabb elemévé tette. A NAT meghatározza a közoktatás országosan érvényes általános célját, a közvetítendő műveltség fő területeit. A Nemzeti alaptanterv háromévenkénti felülvizsgálatát is törvény írja elő. A Nemzeti alaptantervet és annak változtatásait a kormány december elején rendelettel adta ki, de erre - ellentétben a Fidesz-kormányzás időszakával - csak az Országos Köznevelési Tanács egyetértésével kerülhetett sor.
Ugyanis a kormányváltás után közvetlenül a közoktatási törvény módosításával helyreállítottuk az Országos Köznevelési Tanács egyetértési jogosítványait, amelyeket Pokorni Zoltán minisztersége kezdetén megvont a jobboldali parlamenti többség ettől a testülettől. E szakmai testület húsz tagját országos pedagógus szakmai szervezetek, pedagógusképző főiskolák, egyetemek, a Magyar Tudományos Akadémia és a munkaadói szervezetek delegálják, s mindössze három tagját az oktatási miniszter. Ezt a tekintélyes szakmai testületet nevezte az oktatási és tudományos bizottság ülésén Pokorni Zoltán egy innen-onnan-amonnan delegált, bár kétségtelenül a törvény által jogokkal felruházott bizottságnak.
Pokorni Zoltán álláspontjával ellentétben az Országos Köznevelési Tanács eddigi tevékenységét és jövőbeli szerepét mi, oktatási ügyekkel foglalkozó kormánypárti képviselők alapvetően másként ítéljük meg. A közoktatási rendszer kiszámíthatóságát, stabilitását a legszélesebb szakmai és társadalmi közvélemény joggal követeli régóta. Ezt a szakmai stabilitást éppen az Országos Köznevelési Tanács képes garantálni a törvényben számára biztosított jogait gyakorolva. Csak így vonható ki ez a nagyon fontos terület a napi politikai csatározások köréből.
Ellenzéki képviselők az oktatási törvény módosításával a NAT bevezetésének elhalasztását kezdeményezték arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a NAT bevezetéséhez szükséges feltételek. Ugyan túl nagy jelentőséget ennek a kezdeményezésnek nem tulajdonítok, hiszen a kormányváltás óta nem vagy alig volt olyan kormánypárti intézkedés, amelyet ne nevezett volna kártékonynak az ellenzék, és amelynek azonnali visszavonását ne követelte volna.
Kérdezem államtitkár úrtól, hogy milyen változtatások kerültek a Nemzeti alaptantervbe, milyen eredménnyel értek véget a tárgyalások (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét. - Zaj az ellenzéki oldalon.), bevezethető lesz-e az új NAT a következő tanévben az első évfolyamon. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir