LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! Volt némi igazság a megállapításaiban, de próbált dolgokat összemosni, amelyeknek egymáshoz semmi köze nincsen. Abban van igaza, hogy egy kormánynak a nemzeti érdek érvényesítése kapcsán törekednie kell arra, hogy valóban a 3/3-ot képviselje. Ezért van az, hogy Magyarországnak az elmúlt négy évben és a következő négy évre is - mondhatom nyugodt lelkiismerettel és jó szívvel - nem érzelmi kérdés egy kapcsolat, hanem alapvetően értelmi és érdekkérdés. Ön felülvizsgálhat bármilyen együttműködést Oroszországgal, amely nem szerelmi viszony a mi esetünkben, praktikusan arról szól, hogy 3 millió 600 ezer háztartásban 2014 novemberétől 2015 áprilisáig hogy lesz gáz. Ön vállalhatja a felülvizsgálatát, hogy ne gázzal fűtsön ez a 3 millió 600 ezer háztartás, de ezek bizony gázzal fűtenek, és ennek a gáznak a 80 százaléka Oroszországból származik. Ez az adottság, ez a determináció, ehhez kell hogy viszonyunk legyen, és ebben próbálunk a legpraktikusabban, a leghatékonyabban, eskünknek megfelelően eljárva, teljesen - idézőjelbe téve - az ország hasznát és boldogulását keresve eljárni.
Ön összekavar egy konkrét jogi aktust és egy politikai vitát arról, hogy Magyarország külkapcsolatai helyes vagy helytelen irányba mennek. Remélem, nem azt akarja mondani, képviselő úr, vagy nem azt akarja elhitetni a parlamenttel, hogy Amerikában, a demokrácia fellegvárában és a jogállamiság fellegvárában létezik az, hogy ha valami nem tetszik az amerikaiaknak egy országban, akkor ezért cserébe kitiltanak embereket, az adott állam állampolgárait. Szerintem ez elképzelhetetlen. (Moraj a kormánypárti sorokban. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez vicc!) Őszintén mondom, hogy…- ez nem vicc, képviselőtársaim, ez halálosan komoly dolog, ez nagyon is komoly dolog.
(14.40)
Szerintem az elképzelhetetlen, hogy politikai nemtetszésnek magyar állampolgárok kitiltása, indok nélküli kitiltása legyen netán a retorziója. A magyar kormány álláspontja, hogy ez, ami történt az elmúlt héten, egy konkrét kitiltási ügy, és nincs köze a magyar-amerikai politikai viszonyhoz, amelynek vannak vitái természetesen.
Szijjártó Pétert azért küldte most Orbán Viktor Washingtonba, hogy részben tájékozódjon azokról a kritikákról, amelyek alap nélkül vagy alappal megfogalmazódtak az amerikai-magyar viszonyban, különös tekintettel az ukrán-orosz konfliktusra. Kétségtelen, hogy el kell magyaráznunk minden szövetségesünknek. Engem is elküldött Berlinbe Merkel kancellár kancelláriaminiszteréhez a miniszterelnök, annak érdekében, hogy próbáljam megvilágítani, hogy Magyarországnak milyen viszonya van, milyen pragmatikus és praktikus viszonya van és kell legyen Oroszországgal a Déli Áramlat megépítése kapcsán, a gázszállítás és az olcsó energia miatt. De ez nem jelenti azt, hogy nem vagyunk elkötelezett NATO-szövetségesek, természetesen anyagi és adófizetői teherbírásunk függvényében, és nem jelenti azt, hogy ne lennénk az Európai Unió megfelelő szövetségesei.
Ha arra a politikai vitára gondol, ami Amerikában megfogalmazódik, a jogállamiság, az értékválasztás kérdése, akkor az Amerikai Egyesült Államok kormányát kénytelenek vagyunk Brüsszelbe elküldeni, ugyanis Magyarország az Európai Unió tagjaként átesett egy soha nem látott alaposságú vizsgálaton az elmúlt négy esztendőben. Az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság minden egyes jogállamiságot érintő kérdést - ön ezt jól tudja, hiszen részt vett a vitában - alaposan megvizsgált. Az Európai Bizottság, egyedül Magyarországról az Európai Unió tagjai közül, bizonyítványt állított arról ki, hogy van, ami jó volt az Alaptörvény koncepciójában, van, amit módosítunk kellett, és van, amit bíróság elé vittünk. Ott volt, amit megnyertünk, és volt, amit elveszítettünk, ezért természetesen módosítanunk kellett a különböző törvényeken. Ugyanez történt a Velencei Bizottság esetében. Az Európai Bizottság a Magyarországgal szemben folytatott jogállami vizsgálatokat lezárta, és a magyar jogállamiságot az európai rendnek megfelelőnek találta. (Dr. Bárándy Gergely: Ez nem igaz!) Dehogynem igaz! (Dr. Bárándy Gergely: Egyszerűen nem igaz!) Képviselőtársam, belekiabálhat, de a valóság az az…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir