TUKACS ISTVÁN,

Full text search

TUKACS ISTVÁN,
TUKACS ISTVÁN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm a lehetőséget és a pontosítást is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Ezek a módosító indítványok, amelyek összegző jelentések formájában előttünk vannak, azt takarják, hogy ennek a módosító csomagnak a vitája a bizottságban két fordulóban zajlott. Azért szeretném lefesteni, hogy milyen körülmények között, mert ez megindokolja azt is, hogy milyen álláspontra helyezkedtünk a módosító indítványokkal és a beterjesztett előterjesztéssel kapcsolatban.
Amikor az elmúlt héten a Törvényalkotási bizottság nagyon sebtében elkészült - úgy mondták képviselőtársaim, hogy még meleg - előterjesztést kapott a bizottsági ülés előtt, hogy módosító indítványok csomagjaként mondjon róla véleményt, az önmagában még nem indokolta volna azt, hogy ne próbáljunk meg szakmai típusú véleményt kialakítani az abban foglaltakkal kapcsolatban.
(15.10)
Már csak azért is, mert a rezsicsökkentéssel kapcsolatban immár több törvényjavaslat is volt a Ház előtt, miután közvetve és közvetlenül ez a csomag kapcsolódik a rezsicsökkentéshez, ezért úgy gondoltuk, hogy helyes lett volna, ha szakmai véleményt tudunk mondani. Az az eljárási mód azonban, ami a Törvényalkotási bizottság ülésén, az elmúlt ülésen az előterjesztésben a módosító indítványokkal kapcsolatban lezajlott, a mi szempontunkból elfogadhatatlan.
Tisztelt Ház! Én nem emlékszem a parlament gyakorlatában olyanra, hogy a módosítók módosítójára kell várni a bizottságnak fél órát, majd utána véleményt mondani erről. Ez a méltánytalan helyzet volt az, ami már az elmúlt bizottsági ülésen is azt mondatta velünk, hogy nagyon sajnáljuk, de ilyen körülmények között véleményt kialakítani az előterjesztésről és pláne annak módosításairól nem lehet. A mai napon azonban folytatás következett. A Törvényalkotási bizottság elé került - házszabályt felfüggesztve vagy házszabályt módosítva, nem tudom, pontosan mondom-e a kifejezést - a módosítók módosítójának módosítója is, amely azt tartalmazta, hogy ki kell venni azt a szabályozást a beterjesztett javaslatból, ami a követeléskezeléssel foglalkozik, merthogy a jelen lévő egyik előterjesztő és a kormány képviselője ezt így látta helyesnek. Azért látta így helyesnek, mert a követeléskezelésről átfogó törvényjavaslat van készülőben.
A kérdésemre, hogy honnan értesült az előterjesztő arról, hogy van ilyen törvényjavaslat, jobban mondva, miért nem értesült egész nyáron, amíg ez a javaslat itt feküdt előttünk eddig, az volt a válasz az előterjesztő részéről, hogy kormányzati körökből érkezett ez a jelzés. A jelen lévő kormányzati képviselő, ha jól mondom, államtitkár úr pedig azt válaszolta, hogy az ő tárcájuk nem foglalkozik ennek a törvénynek az előkészítésével; ami, valljuk meg őszintén, képviselőtársaim, kissé furcsa válasz.
Most nem akarok pikírtkedni, mert nem jó, amikor nincs itt az a partner, akivel az imént vitám volt, de ő azt mondta, hogy persze, amikor részletekről van szó, teljes törvényjavaslatot követelünk, különben meg fordítva. Na most, ez az eset a fordítva. Az előterjesztők rájöttek arra, hogy van valami, amit szeretnének kivenni ebből a tervezetből, és azt mondták, ezt azzal indokolják, hogy majd lesz róla átfogó törvényjavaslat. Úgy gondolom persze, ez az indoklás lehetséges, jómagam felvázoltam egy másik utat is ezzel kapcsolatban. Benne lehetett volna hagyni és azt mondani, hogy ilyen erőltetett menet és kapkodás nélkül, amikor megjelenik az átfogó szabályozás, akkor módosítja ezt a részt is. Ez az előterjesztő szempontjából elfogadhatatlan volt.
Ugyanakkor, és ezzel zárnám mondandómat, a tárgyalás mikéntjére, tehát módjára, erre a kapkodó, fejvesztett törvényhozási folyamatra maga az előterjesztő is azt mondta, hogy kritikáink ebben a tekintetben jogosak, nincs erre igazándiból válasza vagy viszonválasza. Ezért tehát azt szeretném leszögezni a kisebbségi véleményben, képviselőtársaim, hogy nem a rezsicsökkentés folyamatával van gondunk, vagy nem a rezsicsökkentés gondolatával van gondunk, hanem az ilyen típusú törvényalkotással van gondunk, és ez indokolta akkor tartózkodó, majd nem szavazatunkat.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir