NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mondhatnánk azt is, hogy választási kampány van, nincs abban semmi meglepő, hogy a határon túli magyarokkal szemben gyűlöletkampányt indított a baloldal. Az Index hasábjain láthattuk azt a minap, hogy több tízezer hamis állampolgárságot adott volna ki Magyarország az elmúlt időszakban.
Hölgyeim és Uraim! Ezzel szemben mi a valóság? Nagyjából ugyanaz a valóság, mint a 23 millió románozás időszakában, a 23 millió román Magyarországra települése kapcsán volt. 660 ezer magyar állampolgár állampolgári közösségbe való kerülése jellemezte az elmúlt időszakot. 22 ezer elutasított kérelemről tudunk beszámolni, 110 feljelentés született, és mintegy 20 esetben kellett kezdeményezni az állampolgárság visszavonását. Azt gondolom, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy ezek a statisztikák magukért beszélnek. Az a folyamat, ami 2010-ben elindult, öten nyújtottuk be az erre irányuló indítványt, a miniszterelnök úrral, házelnök úrral, miniszter úrral annak idején, és talán mondhatjuk azt, hogy a 97 százalékos nemzeti konszenzus is egyedülálló sikertörténetről szól.
Miről szól végső soron a kedvezményes honosítás? Először is szól arról, hogy a széttagolt magyarság határon átívelő újraegyesítése a kormány politikájának meghatározó célkitűzése. Szól továbbá az emberekről, az alapvető jogaiktól megfosztott külhoni magyarok rehabilitálásáról, jogaikba és méltóságukba való visszahelyezéséről. Ezért azt gondolom, hogy alapvetően sokkal inkább elismerésre lenne szükség a magyar államigazgatás irányában a jogszerű, alapos eljárás, az okmányszakértői vizsgálatok, a magyar nyelvtudás ellenőrzéséről szóló módszertani útmutatók okán; a konzuli munkatársak elkötelezett szerepvállalása Csíkszeredában, Kolozsváron, Szabadkán, Beregszászon, Ungváron, a Belügyminisztérium és az önkormányzatok szakapparátusa irányában és a magyar diplomácia irányában, akik az elmúlt évben kiemelkedő harcokat vívtak annak érdekében, hogy elfogadtassák két- és többoldalú fórumokon a kedvezményes honosítás intézményét.
Természetesen maradtak még feladataink, miniszter úr, hiszen a felvidéki, szlovákiai magyarokra is ki szeretnénk terjeszteni a kedvezményes honosítást. Ez az elkövetkezendő időszak kulcsfeladata lesz. Reális cél az, hogy négy év alatt elérjük az 1 millió külhoni magyar állampolgár létszámát. De azt gondolom, hogy ami most az Indexen és a kampányban tapasztalható, mindenféleképpen arra figyelmeztet bennünket, hogy meg kell erősítenünk a nemzeti konszenzust is a kedvezményes honosítás kérdésében. Mert egyszerűen rágalom, hogy az állampolgársággal tömeges visszaélésre kerülne sor, hogy több tízezer orosz ember kapna magyar állampolgárságot. Ez egyszerűen rágalom.
Tisztelettel szeretném megkérni a kútmérgezőket, hogy vagy tegyenek feljelentést, ha bármilyen konkrét esetre bukkannak, vagy pedig szüntessék be az alaptalan rágalmakat a kedvezményes honosítással, a kettős állampolgársággal szemben, mert a magyarság határokat átívelő újraegyesítésének folyamata folytatódik, a magyar kormány aktív támogatásával. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir