LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Képviselő Asszony! A megállapításával, ami helytelennek bélyegzi, ha az állami pénzek felhasználásának átláthatóságát vizsgáló szervezet egy átláthatatlan szervezettől bérel ingatlant, teljes egészében egyetértek. Magam folyamatosan támogattam először frakcióvezetőként, majd a Miniszterelnökségen dolgozó kormányhivatalnokként vagy állami vezetőként azt, hogy az összes offshore-szerződést mondja fel a kormány.
Szeretném megjegyezni, hogy ma Magyarországon a belvárosi ingatlanok, amelyek a parlamenthez közel vannak - nem tudom, hogy szándékosan-e vagy szándék nélkül - szinte kivétel nélkül offshore tulajdonban vannak, és nincs egyetlenegy állami tulajdonban lévő ingatlan sem. Ez azt jelenti, hogy ha a kormány, mondjuk, a minisztériumok elhelyezésére bérelni akar ingatlant, akkor az elmúlt 12 évben azzal a gyakorlattal kellett szembesülnie, hogy ezek vagy magántulajdonban vannak és átláthatóak - ez a jobbik variáció, bár ez sem pont ideális, vagy pedig átláthatatlan magántulajdonban vannak, offshore cégeknél.
A kormánynak az az álláspontja, hogy ezt ki kell tisztítani, és kormányzati épület a következő időszakban csak átlátható viszonyok között bérelhet lehetőség szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől ingatlant, vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kaphat térítésmentes használatba. Erre törekszünk. A mostani átszervezések is azt a célt szolgálják - amik a kormány háza táján történnek - az elhelyezéssel kapcsolatban, hogy minden egyes kormányzati épület lehetőség szerint állami tulajdonba kerüljön. Nem a Fidesz volt az, amely ’98 és 2002 között privatizálta ezeket az ingatlanokat, hanem a belvárosi ingatlanpanamák még ’98 után, majd 2002 után történtek meg.
Ami pedig a vizsgálatot illeti, amit indított a norvég alapnál, egy 40 milliárd forintot fölhasználó alapnál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - a miniszterelnök utasítására -, ott még egyszer szeretném hangsúlyozni, amit a napirend előtti felszólalására válaszoltam: azt kell eldönteni, hogy a norvég alapban lévő pénz közpénz vagy magánpénz. Ha közpénz, akkor önöknek, akik következetesen az elmúlt négy esztendőben a nyilvánosság oldalán álltak, követelték a közpénzek nyilvánosságát, akkor önöknek most is a közpénz nyilvánosságát kell követelni.
Az nem lehet, hogy az önökhöz közel álló szervezetekre nem vonatkoznak a közpénzek nyilvánosságára vonatkozó szabályok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), másra pedig igen. Kérem, képviselő asszony, ebben is legyen kitartó és következetes! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir