DR. HARANGOZÓ TAMÁS

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS
DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! A törvényjavaslat benyújtását követően hívott össze a Belügyminisztérium ötpárti egyeztetést. Akkor egy közel tízoldalas levélben az MSZP-frakció mind a jogi, mind a politikai aggályait eljuttatta a Belügyminisztérium számára. Ebben voltak közjogi kifogások, voltak az informatikai rendszert érintő kifogások, és hát természetesen politikai kifogás is, tudniillik, hogy egy törvény benyújtása után már nem nagyon szoktak ötpárti megbeszéléseket folytatni, legalábbis olyanokat nem, amiről az ember azt feltételezné, hogy érdemi megbeszélések lesznek.
(14.40)
Ehhez képest a második ötpárti vitát a törvényalkotási bizottsági ülés előtt egypár órával hívták össze, mi akkor jeleztük, hogy ezen ilyen szempontból nem kívánunk részt venni, a jogi véleményünket eljuttattuk.
Ehhez képest a Belügyminisztérium a javaslatot levetette a TAB napirendjéről is, és egy héttel csúsztatta a szavazást, és ebben az egy hétben valóban érdemi előrelépések születtek, amiket mi magunk is a Törvényalkotási bizottság ülésén kifejezetten üdvözöltünk és kifejezetten jónak tartottunk. Itt a teljesség igénye nélkül azt gondoljuk, hogy ami az állampolgárokat leginkább érinti, valóban az, hogy az ujjlenyomat nem lesz kötelezően eleme ennek a kártyának, így a rendőrség egy egyszeri igazoltatáson az ujjlenyomathoz nem fog hozzáférni, ami egyébként azt jelenti, hogy egy komoly kétharmados rész a törvényből ki is került. Hogy az elektronikus aláírás nem lesz kötelező abban a formában, ahogy előzetesen megjelent; és hogy egyrészt a polgárok hozzá fognak férni az adataikhoz, tehát ellenőrizni tudják, bár ez az eredeti javaslatban is benne volt, de garanciális szempontból szerintem nagyon fontos. Illetve az, hogy a kártya létrehozásakor nyilvánvalóan egyszer csak több adatbázisból össze kell szedni ezeket az adatokat, de a kártyára való eljuttatása után azt az adatbázist, amelyik az összes adatot egyszerre tartalmazza, azonnal meg kell majd semmisíteni. Ezek nagyon fontos garanciális szempontok. Azzal pedig egymagában, hogy az állampolgároknak négy vagy öt különböző kártyával kelljen bíbelődniük, sőt az államigazgatásnak különböző minőségben, különböző árakért és összegekért előállított kártyákkal, amiből például mindenki tudja, hogy ma a tb-kártya olyan minőségű, hogy az csoda, ha egyáltalán az állampolgárok arra tudnak úgy vigyázni, hogy ne menjen tönkre, ez egy kifejezetten előremutató, a polgárok szempontjából jó javaslat.
Ami miatt nem tudunk igennel szavazni, hanem tartózkodtunk és tartózkodni is fogunk, azokat a kifogásainkat a törvényalkotási bizottsági ülésen elmondtuk. Ennek egyrészt van egy olyan garanciális oka, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatnak úgy ad feladatot ez a törvényjavaslat - az informatikai biztonságról szóló törvényen keresztül, ami egy feles törvény -, ami megítélésünk szerint, ugyan a konkrét ügy, amit feladatként kap ez a titkosszolgálat, nem aggályos, de az, hogy egy feles törvényen keresztül bármilyen feladatot adjunk titkosszolgálatnak, az kifejezetten aggályos. Mert ma egyébként egy elfogadható és indokolt feladatot kap, de ha ebből rendszert csinálunk, akkor holnap egy feles törvénybe beleírhatjuk azt is, hogy akkor tessék, nem tudom én, az összes szőkét, barnát vagy a kékszeműt figyelni az országban, és akkor ezt egy feles törvénnyel bele lehet tenni. Nem tartjuk jó megoldásnak. A mi részünkről még az is elfogadhatóbb lett volna, hogyha ezt rendesen kétharmados tárgykörben szabályozzuk, a nemzetbiztonsági törvényben, akár még támogattuk volna is. Így ez nem támogatható a részünkről.
A másik, hogy számtalan olyan kérdés van ebben az ügyben, aminek a végrehajtásakor fog eldőlni, hogy valójában jó lesz-e ez a rendszer vagy nem. Ezek közül ma a törvényjavaslat nem ad kormányrendeleti szabályozásra felhatalmazást egy csomó ügyben, amiben a mi megítélésünk szerint kormányrendeleti felhatalmazás kellett volna. Na, nem azért, hogy mi a kormánynak további jogköröket szeretnénk adni, hanem pontosan azért, mert a kormányrendelet egy átlátható, mindenki számára nyilvánosan hozzáférhető jogszabály, és a különböző informatikai biztonsági, az emberek személyes adataihoz való hozzáférést szabályzó és egyéb más részletkérdéseket a mi megítélésünk szerint úgy lett volna megnyugtató, hogyha külön kormányrendeletek szabályozzák, és ehhez az emberek hozzáférnek, és pontosan tudják, hogy mi történik az ő ügyükkel, az ő adatukkal.
Ezzel együtt maga a törvényjavaslat a benyújtáshoz képest minden lényeges, alkotmányosan aggályos kérdésben, mondhatom úgy, hogy megjavult, tehát támogatható, ezen kifogásaink és ezen problémáink miatt azonban tartózkodni fogunk. Ha esetleg az e-kártya bevezetésével kapcsolatos végrehajtás során önök is úgy fogják látni, hogy érdemes azokat a módosításokat mégiscsak megszívlelni, amik még fennmaradtak az utóbbi napok egyeztetései után is, akkor nagy örömmel várjuk ősszel itt, a parlament előtt a BM-et, és fogunk támogatni minden olyan javaslatot, amelyek ezeket a szakmai kifogásainkat vagy szakmai kéréseinket is elfogadják. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir