POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat általános vitája során már nyilvánvalóvá váltak bizonyos kételyek az ellenzék oldaláról, és ezt követően két alkalommal tartottunk ötpárti egyeztetést, ami ötpárti egyeztetésen igyekeztünk az álláspontokat egymáshoz közelíteni. Alapvetően a legnagyobb vitát, a legnagyobb kétséget az ujjlenyomat tárolására alkalmas része váltotta ki az új igazolványnak. És azért, hogy eloszlassuk az ezzel kapcsolatos kétséget, illetve elfogadhatóvá tegyük a javaslatot, végül is megszületett az a javaslat, hogy az ujjlenyomatadás megtagadása lehetőség legyen, így tehát az új elektronikus személyi igazolvány kétféle változatban készül majd. Egyik változatában, amikor a személyi igazolványt kérő hozzájárul az ujjlenyomat tárolásához, akkor ujjlenyomat-tárolással, amennyiben nem, abban az esetben pedig ujjlenyomat-tárolás nélkül. Ezzel természetesen szükségtelenné válik az is, hogy a rendőrségi törvény módosításra kerüljön.
Az igazolvány bevezetésével kapcsolatban sok félelem fogalmazódott meg, hogy az adatok összekapcsolhatók. Én úgy gondolom, hogy mind a törvényjavaslat vitájában, mind pedig az ötpárti egyeztetésen világossá vált mindenki számára, hogy maga az igazolvány nem tartalmaz adatokat, az adatbázisok összekapcsolása sem törvényi alapon, sem pedig műszaki alapon nem lehetséges. Ezeknek a megfelelő biztonsága a törvény által garantált, illetve az, hogy az adatbázisok nem kerülnek összekapcsolásra egy külső hálózaton sem. Ezért ez megfelelően biztosítja azt, hogy minden adatot ne lehessen egy személlyel összekötni, és az a profilírozási vád vagy az a felvetés, hogy profilírozni lehet ezáltal az embereket, ez az eshetőség teljes egészében kizárható.
Tehát az új kártya adatai egyértelműen oly módon kerülnek kezelésre, hogy az adatokat csak az ismerheti meg, az adatokhoz csak az férhet hozzá, aki az adatok olvasására és annak a felhasználására jogosult. Köszönöm szépen, ennyit szerettem volna hozzátenni. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir