IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 2017. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ minden feladatot magához vesz. Jön a totális államosítás a településektől, már az iskolák működtetését is elveszik. Az önkormányzatok minden befolyásukat elvesztik az oktatás területén. Igaz, hogy az év elején még nem ezt ígérték, de azóta mégis tovább tolják a biciklit a szakadékba. A helyi közösségeknek semmilyen beleszólásuk nem lesz most már abba a kérdésbe, ahová a helyi családok gyerekei járnak, ott nyilván az iskolák működésében semmiféle beleszólása nem lesz az önkormányzatoknak.
Az LMP azt állítja, hogy ez a totális államosítás megengedhetetlen. Nem szabad a helyi közösségek feje fölött dönteni, ez egy demokráciát is romboló lépés. Azt mondjuk, hogy ez újabb államosítás, központosítás, előkészítetlen, súlyos felelőtlenség ilyen körülmények között véghez vinni ezt a folyamatot, ami közel 4500 intézményt érint. És itt nemcsak arról van szó, hogy az önkormányzati szövetségek szerint 100 milliárd forintba kerülne ez a mű-köd-te-tés-átvétel, és Palkovics László csak 55 milliárd forintot ígér erre a célra, viszont csak 21 milliárd forintot ad oda, azt is a települések megsarcolásával.
Azért is előkészítetlen, mert Pölöskei Gáborné, a KLIK vezetőjének tájékoztatása szerint még mindig csak tárgyalgatnak, és megállapodási tervezeteket készítenek a kérdésben. Bő három hét múlva minden a KLIK-hez kerül, de még mindig csak tervezgetnek, tárgyalgatnak. Tisztelt Államtitkár Úr! Az LMP javaslata, hogy amelyik önkormányzat kéri és képes a fenntartására, és a megfelelő normákat is megkapja hozzá, annak adják vissza az iskoláit, de ha nem is fogadják el ezt a javaslatot, legalább állítsák le ezt a totális államosítást; ne vegyék el az iskolákat a településektől, hanem hagyják ott a működtetést.
Mindenki látja, hogy ez az államosítás előkészítetlen, újabb káoszhoz fog vezetni. Kérem, állítsák le ezt a folyamatot!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir