DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Képviselő úr, elnézést, nagyon rövid leszek. Egy rövid kétperces hozzászólásban szeretnék részben az előzőre reagálni, illetve az óvodákat, illetve az alapítványi iskolákat érintő törvénymódosító javaslatokra reagálni.
A költségvetést megalapozó törvénycsomag 117. §-a az Nkt. 9. §-ának (9) bekezdését módosítja, ami egy olyan kitételt tartalmaz, amely alapján minden alternatív óvodát, iskolát a saját specialitásának megfelelően kell finanszírozni. Ez szó szerint azt mondja: „Az alternatív intézmények költségvetési támogatásának az alapja az óvodai programjukban vagy az adott kerettantervben foglalt kötelező feladatellátás. Ezen felül a működésükkel járó többletköltségekhez központi költségvetési többlettámogatás nem igényelhető.” Ez alapvetően egy technikai módosítást jelent. Itt nyilvánvalóan egy túlzó és egyébként egy soha végre nem hajtott rendelkezésről van szó, hiszen a költségvetési törvény nem tartalmaz olyan sorokat, amely külön az alternatív intézmények számára egy, a saját programon alapuló támogatási összeget határozna meg. Ezeket az iskolákat ugyanolyan formában az átlagbéralapú támogatás illeti meg, mint bármelyik másik magánintézményt.
(15.20)
Összefoglalva: a 2017-es törvénycsomag nem jelent semmifajta változást ezeknek az iskoláknak a 2016-os finanszírozáshoz képest.
A második kérdés a nyolcórás óvodai idő. Itt az a szakmai véleményünk, hogy ez az az ellátási szint, amelyen megfelelő színvonalon lehet biztosítani az óvodai nevelés alapprogramjában rögzítetteket. Ennek van egy nagyon fontos másik eleme is, hogy a szülők munkába állását igazán a legalább nyolcórás óvodai ellátás tudja biztosítani. Tipikusan ötven órát finanszírozunk egy óvoda esetében. Aki ettől eltér, az nyolc óra alatt nem kap finanszírozást, viszont ha nyolc órára emeli a benntartózkodási időt, akkor ez a finanszírozás továbbra is elérhető. Tárgyaltunk több magánfenntartóval, akik korábban kisebb időszakban működtették az óvodáikat. Olyan adminisztrációs terhekkel szembesültek a korábbi rendszer esetén, hogy úgy döntöttek, fölemelik nyolc órára.
Azt gondolom, hogy tovább fogunk tárgyalni több ilyen intézménnyel is, és remélhetőleg ők is ugyanezt a döntést fogják hozni. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir