DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálatos módon az önök 2010 óta tartó kormányzása óta nem történt pozitív irányú elmozdulás a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjak tekintetében, így ezek összege nem változott, ugyanakkor azok reálértéke jelentősen zuhant az elmúlt évtizedben.
A fogyasztói árak növekedése mellett a felsőoktatási hallgatókat rendkívül súlyosan érinti a lakhatási költségek utóbbi években lezajlott drasztikus emelkedése. A kollégiumi férőhelyek elégtelen száma miatt mindez súlyos társadalmi szakadékot képez, hiszen ilyen alacsony finanszírozású ösztöndíjrendszer mellett csak a tehetős családból származó hallgatók engedhetik meg maguknak, hogy albérletbe költözzenek.
A közelmúltban ráadásul kiderült, hogy a salgótarjáni Fidelitas vezetőségi tagja, Kertész Csilla két alkalommal is olyan állami ösztöndíjat kapott, ami havi félmillió forintos támogatással járt, alkalmanként kilenc hónapon keresztül. Az urambátyám-alapú hallgatói támogatások kiosztása helyett szeretnénk, ha teljesítményorientált, átlátható ösztöndíjrendszer valósulna meg a hazai felsőoktatásban, ahol mindenki a tanulmányi eredménye és a szociális helyzete alapján kap támogatást, nem pedig aszerint, hogy melyik kormánypártokhoz köthető szervezet vagy egyesület tagja.
A most folyó időhúzás helyett a Jobbik szerint érdemben kellene foglalkozniuk például a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának javaslatával az ösztöndíjak nagyságrendileg 40 százalékkal történő emelésére. Meglátásunk szerint mindez rendkívül sürgető a jövő évi központi költségvetés elfogadása előtt, hiszen mindenképpen szükséges biztosítani a megfelelő forrást is hozzá.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, mikor tervezi végre a kormány emelni a felsőoktatási ösztöndíjakat. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir