FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Csak a mai napon már számtalan alkalommal beszéltünk az elvándorlás kérdéséről, ami egyáltalán nem probléma, sőt fontos, mert ezáltal is mutatja az ügy fontosságát, és mutatja azt is, hogy sajnálatos módon önökben ezt tudatosítani kell, hogy mekkora nagy problémával is állunk szemben.
Már csak azért is, mert itt néhány perce az ön államtitkártársa is úgy fogalmazott, hogy körülbelül annyi fiatal jön haza, mint amennyien elmennek. Úgy gondolom, hogy bárki, aki tapasztalatokkal rendelkezik az ismeretségi köréből vagy egyéb módon, az nem ezt tapasztalja, hanem azt, hogy sokkal többen mennek el, mint ahányan hazajönnek, és önök sem tudják ezt számokkal alátámasztani. De ön is, amikor legutoljára erről beszélgettünk, úgy fogalmazott, hogy azok, akik nagy számban gondolkoztak azon, hogy elmennek külföldre, nem váltották valóra abban a mértékben, mint esetlegesen egy felmérés kapcsán azt mutatták.
Nos, tisztelt államtitkár úr, a tények makacs dolgok. A helyzet ugyanis úgy fest, hogy nemhogy olyan arányban, hanem nagyobb arányban váltották be ezt az ígéretüket, ezt az elgondolásukat, és még inkább riasztó képet fest a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének legújabb elemzése, amely azt vetíti előre, hogy akár 370 ezer ember is elhagyhatja ezt az országot, akiknek 48 százaléka mindenképpen menni akar, 52 százalékuk pedig már jelentkezett is valamilyen külföldi állásra.
Úgy gondolom, ez is mutatja, hogy milyen riasztó helyzettel is állunk szemben. Nemcsak arról van itt szó, hogy már az elmúlt években több százezer fiatal hagyta el az országot, nemcsak arról van szó, hogy a születésszám Magyarországon jóval alacsonyabb, mint a halálozások száma, tehát fogy a népesség, még további százezrek hagyhatják el Magyarországot.
A kérdésem az mindenekelőtt, hogy mikor látják be a probléma súlyosságát, és milyen hathatós lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy változzon a helyzet. És kérem, államtitkár úr, ne a múlttal foglalkozzon! Nagyon jól látjuk, hogy az kevés volt. A jövőbeli kimutatások, felmérések azt mutatják (sic!), hogy annak semmi érdemleges hatása nem volt, a fiatalok továbbra is el szeretnének menni. Milyen jövőbeli tervekkel rendelkeznek, amelyek képesek ezt megállítani? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir