SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztisztviselők, Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete levélben fordult a belügyminiszterhez 2017 márciusában az önkormányzati (Dr. Apáti István a jegyzőkönyvvezetők felé fordulva: Azt is bele kellene írni, amit mutogatott!) dolgozók kereseti viszonyainak megoldása érdekében. Mint ismeretes, az elmúlt kilenc évben a köztisztviselői illetményalap semmit nem változott, így az önkormányzati dolgozók reálkeresete 30 százalékkal csökkent. A 36 800 fő önkormányzati dolgozónak csupán egyharmada részesült valamilyen keresetnövekedésben, a többi 25 ezer önkormányzati dolgozó 9 éve semmilyen keresetnövelésben nem részesült. És bár a 2017-es költségvetésben benne van az, hogy az önkormányzatok saját terhükre az illetményalapot emelhetik, ez álságos, hiszen az önkormányzatok döntő többségének semmilyen forrása és lehetősége erre nincs; az önkormányzatok közül csupán 300 tudta ezt megtenni, de az ő forrásuk is korlátozott, a többi településnek pedig állami segítségre van szüksége.
Az MSZP álláspontja megegyezik a szakszervezetével, amely azt mondja, hogy az önkormányzati dolgozók illetményét igenis emelni kell, és igenis ezt a lehetőséget pedig állami forrásból kell megoldani. Erre pedig nagyon jó lehetőséget nyújt az előttünk álló 2018-as költségvetési tervezet, amelyben egyébként lehetősége volna a Belügyminisztériumnak harcosan kiállni az önkormányzati dolgozóiért, mint az önkormányzatok felügyeletét ellátó szakminisztériumnak.
Az önkormányzati köztisztviselők felesküdtek arra, hogy mindent megtesznek a település lakosainak érdekében, de az alacsony bérek miatt az elvándorlás nagy, és már a kormányzati béremelési intézkedések miatt a hivatalok kiürülhetnek. Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, mikor kívánják megemelni a közel 25 ezer önkormányzati dolgozó bérét; miért nem akarják biztosítani ennek a forrását állami költségvetésből; és mint a helyi önkormányzatokért felelős szakminisztérium, hallatják-e hangjukat az önkormányzati dolgozók érdekében a 2018-as költségvetés végleges elfogadása előtt. Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir