III. Társadalmi, szociális és humanitárius kérdések

Full text search

III. Társadalmi, szociális és humanitárius kérdések
A társadalmi és gazdasági kérdések egységes megközelítésének jegyében az ENSZ 1949-ben hozta létre a Szociális Bizottságot, amely később Szociális Fejlesztési Bizottság néven működött. Az ECOSOC-hoz tartozó bizottság fő feladata a fejlődés társadalmi-szociális összetevőinek vizsgálata, a társadalmi-szociális fejlesztési célkitűzések meghatározása, a célkitűzések megvalósításához szükséges ajánlások kidolgozása.
E tevékenység keretében – a nemzetközi közvélemény figyelmét felhívandó – kerültek megrendezése olyan világméretű akciók, mint a fiatalok nemzetközi éve (1985), a nemzetközi gyermekév (1979), az időskorúak kérdéseivel foglalkozó nemzetközi konferencia (1982), a testi fogyatékosok nemzetközi éve (1976) stb.
Külön szervezeti keretekben foglalkozik az ENSZ a nők egyenjogúsága kérdéseivel. Az 1946-ban az ECOSOC fennhatósága alatt létesített csoport, a nők helyzetével foglalkozó bizottság a nők egyenlőségének biztosítását tűzte ki célul a társadalomban, politikában, a gazdaságban, az oktatásban, s küzdelmet indított a diszkrimináció minden formájának megszüntetéséért. A bizottság eredményei közé számít a nők politikai jogairól szóló konvenció (1952), a rabszolgaság eltörléséről szóló egyezmény kiegészítése (1956), a férjezett nők állampolgárságáról szóló nemzetközi egyezmény (1957), a házasságkötésről szóló egyezmény (1962). 1979-ben fogadták el a nők elleni diszkrimináció minden formájának megszüntetéséről szóló nemzetközi egyezményt, amely 1981-ben lépett életbe.
A bűnmegelőzés és a bűnözés visszaszorításával, a társadalmilag deviáns magatartás kérdéseivel a bűnmegelőzési bizottság foglalkozik. Feladata a bűnözés társadalmi és gazdasági okainak feltárása, az okok megszüntetése, a bűnözés visszaszorítását célzó nemzetközi együtt működés elősegítése. A bűnözés komplex vizsgálatára 5 évenként világkonferenciát tartanak a legutóbbira 1985-ben került sor Milánóban.
A bűnözés különleges fajtájaként tartják számon a kábítószer-fogyasztást. Az ECOSOC kábítószer-bizottsága (felállításának éve: 1946) a kábítószer-fogyasztás visszaszorítását, a kábítószer-termelés és -forgalom ellenőrzését, a nemzetközi kábítószer-ellenes együttműködés elmélyítését próbálja elősegíteni. A bizottság nemzetközi szabványokat és magatartási szabályokat alakít ki a kábítószerek és kábítószer-tartalmú anyagok azonosítására, a termelés és a forgalom ellenőrzésére, foglalkozik a kábítószerek és a bűnözés összefüggéseivel, a kábítószer-fogyasztás társadalmi-gazdasági okaival.
A 30 tagú bizottság munkáját az ENSZ bécsi székhelyű kábítószerosztálya és annak keretén belül működő kábítószer-laboratórium segíti.
A kábítószer-termelés, -fogyasztás és -forgalom ellenőrzését az 1961-ben felállított Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Tanács (International Narcotics Control Board) végzi, amely a kormányok negyedévenként beterjesztett, igen részletes jelentései alapján a termeléstől kezdve a piacra kerülésig nyomon tudja követni a kábítószerek és kábítószer-tartalmú anyagok (legális) mozgását.
A nemzetközi jogalkotás terén ki kell emelni a kábítószerekről szóló egységes nemzetközi egyezményt (1961), az egyezményt kiegészítő jegyzőkönyvet (1972) és a kábítószerek illegális forgalmáról szóló egyezményt (1988).
A népesség, a demográfiai kérdések kezdettől fogva szerepelnek az ENSZ különböző fórumainak napirendjén. 1946-ban – az ECOSOC felügyelete alatt – Népesedési Bizottságot hoztak létre, amely elsőrendű feladatának a népességstatisztika, a demográfia fejlesztését tekintette. A statisztikai adatok összegyűjtése, feldolgozása és elemzése, módszereinek kidolgozása, a statisztikai becslés tökéletesítése, a kutatási eredmények publikálása és a tapasztalatok és ismeretek elterjesztése állt a bizottság munkájának homlokterében. A népesség és a gazdasági-társadalmi fejlődés összefüggéseinek feldolgozása új dimenzióval bővítette a bizottság tevékenységét a 60-as években. A volt gyarmatok önállósodását követően előtérbe kerültek a tanácsadó- és segélyprogramok, amelynek segítségével sikerült megszervezni a demográfiai adatgyűjtést és az adatfeldolgozást a fejlődő országokban.
Az ENSZ 1974-ben (Bukarest) és 1984-ben (Mexikó) világkonferenciát rendezett a világ népességi helyzetéről, a népesség és a fejlődés összefüggéseiről.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir