V. Nemzetközi jog és kodifikáció

Full text search

V. Nemzetközi jog és kodifikáció
A nemzetközi jogi kérdésekkel az ENSZ-közgyűlés 111 bizottsága és a 34 tagú Nemzetközi Jogi Bizottság foglalkozik. Ez utóbbi bizottság fő feladata a kodifikáció, a nemzetközi egyezmények, szerződések kidolgozása. Az 1947-ben létesített, tekintélyes jogtudósokból álló bizottság évente 3 hónapos üléseket tart.
A Nemzetközi Jogi Bizottság által előkészített nemzetközi szerződések és egyezmények közül kiemelkednek az alábbiak: az 1958. évi tengerjogi egyezmények, az 1961. évi bécsi egyezmény a diplomáciai kapcsolatokról, az 1963. évi bécsi egyezmény a konzuli kapcsolatokról, az 1969. évi egyezmény a különleges (diplomáciai) képviseletekről. az 1975. évi bécsi egyezmény az államok és az egyetemes nemzetközi szervezetek közötti kapcsolatokról, az 1969. évi bécsi egyezmény a nemzetközi szerződések jogáról, az 1978., ill. az 1983. évi bécsi egyezmények az államok utódlásáról.
Az 1982-ben megkötött tengerjogi egyezmény az ENSZ történetének leghosszabb (1973–82) és legbonyolultabb tárgyalásai eredményeképpen született. A nemzeti joghatóság behatárolásán és a nemzetközi vizek meghatározásán túl az egyezmény átfogóan szabályozza a tengereken és óceánokon folyó emberi tevékenységet: a hajózást, a halászatot, a tenger kincseinek, beleértve a tengerfenék ásványainak kiaknázását, a tengerszennyezés megakadályozását a tudományos kutatást.
Az 1966-ban magyar kezdeményezésre megalakított Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) a nemzetközi magánjog kodifikációs munkálatait mozdítja elő.
Az ENSZ-titkárság jogi főosztálya nyilvántartja a nemzetközi egyezményeket és szerződéseket. A nyilvántartott egyezmények száma meghaladja a 24 000-et ezeket eddig több mint 1000 kötetben tették közzé.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir