Polgári címeres levelek Magyarországon.

Full text search

Polgári címeres levelek Magyarországon.
Magyarországon a nemeseken kívül egyes városi polgárok már a mohácsi vész előtt is használtak címereket és ezekről írta Verbőczi, hogy vannak nem nemesek, akik címerekkel élnek.*
Tripartitum p. I. tit. 6.
A polgárcímer megszerzésének módját nem ismerjük közelebbről. Fel kell tételeznünk, hogy azokat egyesek – mint a nemesek is,* – önkényesen vették fel, azonban Brassóban és Nagyszebenben arra is találunk példát, hogy némelyik polgárcsalád címerét királyi adományból nyerte.
Csoma I., A magyar heraldika korszakai III. l.
II. Ulászló pl. 1507-ben Schirmer János brassói polgárnak címeres levelet adományozott.* A király az oklevélben világosan kijelenti, hogy az adományos polgár, egy szóval sem emlékezik meg arról, hogy az adományos már nemes volt vagy az adományozás által ezután lesz nemes, vagy hogy a jövőben valami nemesi jogot gyakorolhat. Mivel az oklevélben – az általános gyakorlattól eltérően – semmiféle nemesi jogról nincs szó, a szóban forgó oklevelet nem nemesi, hanem polgári címeres levélnek kell tartanunk.
Turul XXIX. 105. l.
II. Lajos 1517-ben címeres levelet adományozott 90egyik brassói polgárnak, aki tanácsos is volt.* Az oklevélben az adományos gyanánt szereplő Engel Péter neve vakaráson látszik és ezért nem bizonyos, hogy övé volt-e a címer? Nemességről, nemesi jogról ebben a címerhasználat jogáról és ezért ezt a címeres levelet is polgári címeres levélnek kell tekintenünk.
Turul XXVII. 103. l. – Magyar címeres emlékek III. 72. l.
Brassóban ebből az időből az említett polgári címeres levelek mellett nemesi címeres leveleket is ismerünk. Benkner János brassói polgár – Schirmer és az állítólagos Engel kortársa, – 1509-ben és utóbb 1517-ben címeres levelet kapott, melyekben szó van az adományosok nemességéről is és így a Benkner-család címeres levelei nemesi címeres levelek.
Egy harmadik polgári címeres levél az Armbruster (Armbrust) Mihály nagyszebeni polgármester fiának, Jakabnak II. Lajostól 1518-ban kapott címeres levele, melyben a «nobilium» szó, – hihetőleg a «clientium» helyében – vakaráson olvasható.* Ez a címeres levél eredetileg nyilván szintén polgári címeres levél volt, melyet utóbb hamisítottak a «nobilium» szó beírásával nemesi címeres levélre.
Turul XXXIV. 97. l. – Magyar címeres emlékek III. 74. l.
Bárczay megkockáztatta azt a feltevést, hogy a címerhasználó polgárcsaládok utóbb a címerhasználat révén észrevétlenül a nemes családok közé emelkedtek.* Az Armbruster-család esete arra mutat, hogy ennek az emelkedésnek egyik útja az oklevélhamisítás is lehetett. A családnak 1557 és 1559-ben I. Ferdinándtól nyert címeres leveleiben a család már mint nemes család szerepel.
Bárczay O.: A heraldika kézikönyve 36. l.
DR. MIKLÓSY ZOLTÁN.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir