A CSATATÉRRŐL.

Full text search

A CSATATÉRRŐL.
Foulé főhadnagy a császár huszároknál jelenté, miszerint folyó hó 16-án reggeli 6 órakor a dunán Bonostortól mintegy 500 szerb átjövén, B.gecs felé nyomult s ezen ezredből kiállitott egy káplárt és 12 közembet visszanyomta, erre Foulé főhadnagy 24 emberével magát ügetve folytonos csaták között az uton előnyomuló Don Miguel ezred századoshoz, és a szabadkai mintegy 200 főből álló nemzetőrsereghez csatolta. – Ez az ellenségtől fenyegetett Ujfulaktól ezer lépésnyire levén, nevezett főhadnagy csapatát megállitá, s a lázadók ellen egy erélyes tüzelést nyita meg. – Ezek egy darabig fentarták ugyan magokat, de kevés idő mulva zászló-tartójuk elestével, lassan-lassan visszavonultak, s jobbra balra az út félen levő kendervetésekben szétszórodtak. – Az úton megfutamlott ellenséget Foulé főhadnagy Legenfelder tizedessel és 20 emberrel Begecsén keresztül, egész a Dunáig kergeté, hol csolnakokon mentek át.
Ezen alkalommal magukat különösen kitüntették: Legenfelder tizedes, Horpesz, Raskó, Fodri, Horváth, Kis Lajos és lányi közvitézek, a császár huszároktól. – Valamint a Don Miguel gyalogság egész ott jelen volt legénysége, s különösen Győzy tizedes, s több altisztek, kiknek nevei nem tudatnak. A főhadnagy az elestek számát 80-ra teszi, a foglyokat 26-ra. A mi részünkről: egy nemzetőr, s nehéz sebbe esett a Don Miguel ezredből 2, és könnyü sebbe 2 közmber, 4 ló könnyü sebet kapott.
Midőn a jelentést tévő Lázár őrnagy a századdal Fulakra érkezett, mindennek vége volt, de a fenebbi jelentésben érinteték tették Foulé főhadnagynak, a nemzetőrsereg parnacsnoka Korassai őrnagy, valamint az egész legénység bizonyitja.
– Százados Lepojkovich folyó hó 16-dikán a hadnagyvezér főparancsnoktól tulajdon századával emerősitve, még egy másik századdal Futakra azon meghagyással küldetett ki, hogy az ott a Cserovitznál átjövő szerbekátkelését megakadályozza. Fulakra érvén azonnal öt tizecdest és 65 közembert a Duna partra Bégecs felő előőrökül kilállitá, maga pedig az ujfulaki vába többi embervéel hátramaradt. A szerbek Begecsnél észrevétlenül a Dunán átkelvén, midőn látta, hogy olly nagy számban júnek, hogy azokat megfelelni képes nem lehetne, hátulról pedig az ófutaki szerbek is fenyegetvén, Ujfulakot elhagyta azon czéllal, hogy a kiküldött félszázadát a helységen kivül bevárja; miatán azoknak a visszajövetelre jelt adatotté s azok két óra eltelte alatt is vissza nem tértek, azokat már elveszetteknek tartotta, igy Péterváradra magát visszahúzta. – O ezen szerencsétlen esetet jelentvén, azonnal az elmaradottak felkeresésére egy század császár-huszár kiküldetett. A nevezett emberek nem fogy elfogatak volna, sőt magok az ellenséggel összeütközvén, a császár-huszároknak egy csapatával Foulé főhadnagy vezérlete alatt, s még 300 nemzetőr segítségével két órai harcz után, az ellenséget teljesen megverték s megszalasztották. Az ellenség mintegy 34 halottat, kik között néhány szerb és 4 határőr volt, a többi parasztság. Egyébiránt az ellenség közül elestek s elfogattak 24, s sokan megsebesittettek, egy zászló az ellenségtől elvétetett, s a zászlótartót Vissovszky közvitéz megölte. Az ezred legénységéből Kiss Mihály közember terhes, más négyen könnyű sebeket kaptak. A nemzetőrökközött, kik a cstát vitézűl bevégezték, egy ember halva maradt, néhány megsebesedett. Különösen kitűntették magukat Ulich György, Csáthy Lajos, Bethy György és Győri Gusztáv altisztek – és ezeken kívül Foulé főhadnagy különös vitézséget tanúsított.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me