Temesvárról.

Full text search

Temesvárról.
Temesvárról következő hitelt érdemlő tudósításokat vettünk. Jul 15-kén este 9 órakor érkezett Bajachich érsek Pnacsovára. A város ki volt világitva, ágyuk dörögtek és számos nép ment elébe. Luxetich pancsovai vezérőrnagy saját kocsiján kiérte be a lázadó érseket, ki kardosan és kreszttel kezében ment a fulladásig tele templomba. Ott beszédet tartott a néphez lázitó szellemben. a verseczi ütközet, ugymond nem ér fel a földvári és szenttamási győzelmeikkel, s inté a népet, hogy épen a verseczi veszteség tanitsa őket összetartása s erejök öregbiésére; nem is kételkedvén, hogy a győzelem az övék leend. A mi legkülönösebb, az ármányos lázító a népet a császárhoz hűégre isintette, ki, szerinte, épen ő tőlök várja, hogy elhatározásaikban kitürők legyenek. – Az érdsek innen Fehértemplomba szándékozik.
Az alibunári ütközet alkalmával elfogottak között van az ottan postamester, ki a helybeli lázongó bizottmány elnöke volt, s egy krassómegyei földesur, neve: Stojanovich; mind ketten a megye börtönében vannak elzárva.
A kikindai kerületben megszünt a mozgalom. Taras példája hatással volt a kumándiakra, kik békében megadák magokat.
Mindenünnen magasztalólag szólnak Blomberg ezredes és Eszterházy őrnagyról, Blomberg, mondja egyik tudsítónk, hallgatag, phlegmaticus ember, de a mire eltökéli magát, egyenesen neki vág, s ugy látszik. Szerencsésen.
Blomberg hadi vizsgálatot tevén Fehértemplomban, csakugyan kisült, hogy Dreyhan nem magyar, hanem lengyel katonaságot hozott ide magával, hihető értesült a magyar huszárok azon szándokáról, miszerint Fehértemplomba érkezvén, a magyar zászlót azonnal kitüzendik. Izga, azon nyilatkozata is, hogy Sie sollen machen, was sie wollen, wir werden uns dem ungrischen Ministerum doch nicht unterwerfen. Ezért maradt el az önkényteseknek a végvidékbe inditása is. S e szerint a Fehértemplom melletti megadás nagy részben Dreyhan müve volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me