Ujabbak. Jul. 10-éről.

Full text search

Ujabbak. Jul. 10-éről.
A politicai láthatáron itt semmi sem változott: mindenki harczszomjasan várja a dolgok kifejlését. Már épen Buda elfoglalását is tervezgetik, mi szerintök alig kerülne 20 ember életébe.* 6-án érkezett ide vissza nisai utjából Fligeli, alezredes, ki – hihető – a Dráva-vidék megszemlélésre volt kiküldve. Ez azon hirt hozta, hogy a nádor parancsára a magyarok visszahuzták Kanisáról minden seregeiket*, mégis másnap, 7-én a határőrök 2 záaszlóalja, 2 congrev raketa-teleppel indíttatott Varasdra és Kapronczára.
Ugyancsak nagyszerű hetykélkedés. A szerk.
Rágalom és valótlanság. A szerk.
A tartományi gyülés egy időre elhalasztatott, a követek nagy részint haza takarodnak: jul. 9-kén volt az utolsó ülés; a kir. kisebb jogok használata a népre is kiterjesztetett. Az erdőségekre nézve pedig az határoztatott, hogy azok két egyenlő részre osztassanak, egyik a földesur tulajdona maradjon, a másik a jobbágyoké. Slavoniában pedig a rendezés bekövetkeztéig, tartozzék a földesur erdeiben 8 hétre makkoltatást engedni a parasztok sertéseinek; a parasztok által épitett és épitendő malmok ótalom alá vétetnek.
Híre van, hogy a bán jul. 11-én indulandott Eszékre.
A zágrábi publicisták keveset törődnek a magyar nemzeti gyüléssel, s az itt hozandó törvényekkel, mert véleményök szerint a királynak nincs joga, a nemzet belegyezése nélkül, hatalmát másra, mint a trónörökösre átruházni, tehát a nádorra ruházott törvényszenesitési megbizás is érvénytelen.*
Mi is azon véleménybenv volnánk: de az aggodalmat megszünteti az 1848-ik 3. törvényczikk, mellynél fogva tisztelt nádorunk, ő felségének az országbóli távolléte ideje alatt, királyi helytartóul van megválasztva és királyilag megerősítve. A szerk.
A tartományi gyülésen folyvást nyomtatott szózatokat osztatott ki a horvát, slavon és az itt lakó magyarokhoz. A határőrök kivánatait is elintézte már. A robot megszüntetik; a katona béke idején is ruházatot kapand a kincstártól, ha pedi őrvonalon van, ezenfelül kenyeret és zsoldot is, de hadi törvény alatt áll; a nem katona felett azonban polgári hatóság itél. A szolgálati idő 4 éve. Szóval mindent elkövetett a zágrábi gyülés a határőrök megnyugtatására.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me