MA SZÁZ ÉVE • A Madách-centenárium

Full text search

MA SZÁZ ÉVE • A Madách-centenárium
Az 1823. év január havának 21. napján beköszöntött az áldás Madách Imre uramnak, az idősebbiknek, alsósztregovai ősi kúriájába. Megszületett a családnak harmadik gyermeke, a két nagyobbik leány után az első fiú, Imre. Nincs róla sem írott, sem szóbeli hagyomány, hogy a régi idők szokása szerint megfigyelte-e valaki a csillagok állását, mikor ez a gyermek a világra jött. Ha nem vizsgálta is az égboltozatot azon a napon senki, mi, a késő utódok tudjuk, hogy a csillagok állása kedvező volt azon a napon. Itt is, ott is fényes csillagok voltak kelőben a magyar égboltozaton, egyik-másik már kezdette hinteni fényét, melyből ragyogó világosság lesz valamikor, s néhány letűnő csillag is pompázott az ég alján. Petőfi csillaga huszonegy nappal azelőtt tűnt fel a kiskőrösi zsúpfödeles házikó zsalugáteres, homályos szobájában. Arany János hatéves fejjel már a szalontai iskolába járt, példájára gyermekpajtásainak, mert hiszen írni, olvasni már megtanította két esztendővel azelőtt a bogárhátú kis kunyhójukban hajlott korú édesapja. De mit tudhattak erről a nógrádi úrilakban? Ott legfeljebb a nagy politika eseményeit kísérhette figyelemmel a sztregovai földesúr: Európa koronás főinek és minisztereinek kongresszusait, melyeket Metternich herceg, I. Ferenc császárnak mindenható kancellárja hívott össze Aachenbe, Bécsbe, Veronába, hogy elfojtsa segítségükkel azt a forradalmi szellemet, amelynek oly nagy ellensége volt.
Magyarországnak hosszabb idő óta alig voltak izgatóbb eseményei: ott a cenzúra meg a titkosrendőrség, ha lehet, még tökéletesebb munkát végzett, mint akár Ausztriában. A közélet megmozdulását sem igen vehették még észre a Nógrád megyei kastélyban, másutt is alig. Széchenyi István, a Hessen-Homburg-ezred daliás huszártisztje akkoriban tért vissza olaszföldi útjáról, ahol nagyon sokat látott és tanult, s elszoruló szívvel tette meg az összehasonlítást aközött, ami ott tűnt a szemébe és aközött, amit itthon talált. Érezte, hogy nemzete mennyire hátramaradt131 a szellemi és az anyagi munka terén. Kossuth Lajos huszonegy éves ifjú ember volt még, és Sárospatakon tanulta a jogot, a húszéves Deák Ferenc Győrött jogászkodott, és vármegyéjének szolgálatára készült.
Az irodalmat vajon méltatták-e figyelemre Alsósztregován? Semmi kétség. Hiszen jobbára a kúriák lakóinak dolgoztak még akkor íróink. Abban az esztendőben, mikor a Madáchok vagyonának fiúörököse megszületett, Kazinczy félig a múlté volt már, s kiejtette kezéből a vezető szerepet, mely lassan-lassan Kisfaludy Károly és a pesti írók kezébe ment át. Kölcsey akkoriban hagyott fel szigorú bírálataival, melyek igaztalanul támadták Csokonai érdemét, s vérig sértették Berzsenyit, ki most kedveszegetten s mogorván húzódott vissza az emberektől Niklán, s jó ideje nem hallatta fenséges dalait. Vörösmarty életének huszonharmadik esztendejét volt betöltendő, s még nem pezsdítette fel a nemzeti érzést Zalán futásával, de már dolgozott rajta. Katona József már megírta Bánk bán-t, mely megjelent, de nem kellett senkinek. Méltatlankodásában és indulatában éppen most írja a Tudományos Gyűjteménynek értekezését, melynek ezt adja címül: „Mi az oka, hogy Magyarországban a játékszíni költőmesterség lábra nem tud kapni?”
A csillagok ily csoportosulásban köszöntötték az alsósztregovai kisdedet. Holnap lesz száz esztendeje. ? száz év alatt kétszer emelkedett fel és kétszer bukott el a nemzet. De mikor most, a hegy magasáról újból letaszítva, keservében felveti szemét az égre, ott látja ragyogni azokat a csillagokat. És látja, hogy a számuk megnőtt eggyel: Madách Imre csillagával. Hatvankét esztendeje múlt, hogy elvitte Madách Arany Jánoshoz Az ember tragédiájá-nak kéziratát. S a nagy költő boldogan írta neki nemsokára: „Győztünk, barátom!” Tompának pedig: hogy Madách műve hatalmas gondolatokkal teljes mű, s hogy írója az első tehetség Petőfi óta, ki egészen önálló irányt mutat. És ekkor ragyogott fel teljes fényében az a tündöklő csillag, mely Alsósztregován tört fel az égre éppen száz esztendővel ezelőtt.
(1923)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me