29. sz., július 18. RÖVID SZEMLE

Full text search

29. sz., július 18.
RÖVID SZEMLE
Az izzadó országgyűlés, mely keményen el van határozva, addig el nem oszlani, míg a választási törvény minden paragrafusán át nem megy, annál kevésbé mondhatunk valami figyelemre méltót, mert rendesen úgy fogadtatik el minden egyes pont, mint az a miniszteri javaslatban foglaltatik. Lapunk szűk köre pedig legtöbbnyire ki nem terjeszkedhetvén a részletekre, csak a végeredményt van hivatva konstatálni.
Ezúttal tehát a külföldre irányozzuk olvasóink figyelmét, hol sok figyelemre méltó dolog történik. A porosz császár látogatását a bajor királynál pusztán udvariassági ténynek kell tekintenünk: de a fejedelmek találkozása, amiből pedig ez évben elég fog kijutni, mindig figyelemre méltó s legtöbbször következményekben gazdag esemény.
Jelenleg azonban legfontosabbnak tartjuk Albrecht főherceg oroszországi útját, s királynénk őfelsége tervbe vett látogatását Auguszta német császárnénál, mi az európai béke legbiztosabb jelének vehető, mert a két legmarkosabb hatalom (az orosz és porosz) barátsága Ausztria –Magyarország iránt egymás iránti barátságos érzelmeiknek is hévmérője.
A Bismarck elleni kissingeni merénylet elkövetője az összes európai sajtó szerint – mely ritka kivétellel egyformán szenved a mai kor divatos hóbortjában, mely a katolikus papság sok esetben okszerűtlen üldözésében keres virtust – a katolikus papok által lőn a gyilkosság véghezvitelére fanatizálva; de – mint egy berlini lap megjegyzi – a golyó, melyet a gyilkos Bismarck homlokának szánt, visszapattant és a papságot szívén találta Németországban.
És ebben van is valószínűség, s mi is azt hisszük, hogy ezen szerencsétlen esemény nagy fordulatot fog jelezni a világtörténelemben és szomorú eredményeket szülend az ultramontanizmusnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me