5. sz., január 5.

Full text search

5. sz., január 5.
Volt egyszer egy ismerősöm, az öreg Kubik János, akinek az volt a szenvedélye, hogy (ökörhajcsár lévén) midőn hazakerült a vásárokról, örökké a pénzét olvasta; s mikor a végére került, kezdte elül, de mindig olvasta.
Végre aztán mostoha idők érkezvén, annyira kifogyott nemcsak a bankóból, de a garasokból is, hogy igazán fizikai lehetetlenséggé vált a pénzolvasás.
Mindegy volt neki, a szenvedélyen nem fogott ki a lehetetlenség sem: volt még a házatáján egy szakajtónyi lécszög, azt olvasgatta tehát reggeltől kezdve estig, hihetőleg abban az édes csalálomban ringatva magát, legalább az olvasási dühroham lázas perceiben, mintha valódi pénzt olvasna
És ő boldog volt így.
Az Ellenőr-nek is annyira második természetévé vált a szemfényvesztés, a görbe logika, hogy nem lehet el nélküle.
Napról napra elrecitálja, hogy milyen derék ember Tisza, milyen nagy diplomata Andrássy, milyen dicsőségesen menti meg ez a két úri ember a monarchiát és a hazát stb Mikor kifogy, az elejéről kezdi, és örökké tart ez, mint egy végtelen gyűrű.
És ő boldog így
Pedig nagyon jól tudja, hogy ellentétbe helyezi magát a közvéleménnyel, hogy nincs igaza, hogy üres szalmát csépel, és hogy senki sem hisz neki.
De ő boldog így is
Mai számában bebizonyítja, hogy az osztrákmagyar kormány keleti politikája remek politika. Mi egyebet is kívánhassunk? Hiszen éppen olyan bölcs, mint az angoloké. Magyarország úgy cselekszik, mint a nagy Albion! Mein Herz, was willst du noch mehr! Ott is, itt is tartózkodnak akcióba lépni a török mellett. (Ott a nép itt az Ellenőr.) Mert úgymond nem akarja a polgárok vérét és vagyonát háborúba vinni, minélfogva az angol kabinet is egy húron pendül a magyarral és külügyérünkkel.
Hát ez bizony mind igaz lenne, csak az a kis különbség, hogy Angliában a közvélemény nem kívánja egyhangúlag a beavatkozást.
Meg az a kis különbség, hogy Angliát és érdekeit nem fenyegeti oly közvetlenül és oly nagy mérvben a keleti kérdésből kibontakozható veszély.
Az éles kard, mely a mi fejünk fölött függ egy hajszálon nem az ő torkukat metszi először, ha nem mozdulnak
Ha hát a mi kabinetünk annyira egy húron pendüól az angollal bizony nem cselekszik valami nagyon dicséretes dolgot.
S az Ellenőr is úgy járt a Tiszáék védelmezésével most is, mint az egyszeri ember, ki addig bizonyítgatta udvarán a lopott csikót keresőknek, hogy rossz nyomon vannak, míg egyszer maga a lopott csikó dugta ki hóka fejét a nádtető rongyos ablakán és belenyerített az argumentumaiba.
Hiszen éppen mi is azt beszéljük örökké, hogy Tisza úr valódi flegmatikus anglus, a nemzet akaratával szemben; míg az anglus hevesvérű magyarrá válnék ilyen esetben.
De hát az Ellenőrnek nagy szenvedélye mindig lécszögeket olvasni ki a publikum markába igaz pénz helyett.
Pedig nem látszik meg rajta, mintha nem ösmerné a pénz becsét.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me