Ignotus: Az ősforrás

Full text search

Ignotus: Az ősforrás
Az ebéden, mely a Kisfaludy-Társaság idei nagygyűlését követte s a beszédben, mellyel itt a Társaságba való beválasztását s új tag gyanánt való üdvözöltetését megköszönte, Tisza István gróf a magyar népben jelölte meg az ősforrást, melyhez vissza kell térni, hogy ellenszert találjunk a degeneráltság ellen, mit szellemi működésünkben sokan fölismerhetni véltek. E visszatéréstől várja Tisza István gróf a magyar tudományosságnak s a magyar irodalomnak renaissance-át.
Tisza István gróf igen pontos volt, mikor a renaissanceot, amit vár, ezen a két téren jelölte ki. Nem tudom, a politikát is a szellemi működéshez számítja-e, de nyilvánvaló, hogy e téren nem látja a degeneráltság ellen való arkánumot ugyanabban, amiben a tudomány s az irodalom terén. Mert, ugyebár: az a politika, melyet a Tisza István gróf politikai hívei és hívői mint nemzetközit és nemzetbontót ítélnek végveszedelemnek, egyebek közt éppen ezt kívánja: a nép ősforrásába való lemerülést. Tisza István gróf sok egyebekben: például a szociálpolitikában, például az ipari munkások választójoggal való felruháztatása dolgában, például, bizonyos fokig, a birtokpolitikában, vele megy e veszedelmes politikával s éppen és főképp ott áll meg, ahol a választójognak a magyar nép forrásaiban való megfürdetéséről volna szó, s amennyire örül, mint pohárköszöntőjében elmondja, hogy barátai a háborúban felfedezték a magyar népet, annyira nincs elragadtatva, hogy e felfedezést megtette a választójogi miniszter is. Lloyd George is mond olyasfélét, hogy maradj meg, te kitűnő német nép, Kantnál meg Goethénél vagyis tudománynál és irodalomnál, s hagyd a politikát, mely csak elvadít! De Lloyd George ezt nem saját népének mondja, hanem az ellenségnek.
Ami már most a tudományt s az irodalmat illeti: nem egészen világos, hogy éppen a tudománynak mi keresni valója lehet a népnél egyéb, mint hogy e népet gondosan tanulmányozza és kutassa, mint jelenséget, mint tudomány tárgyát, nemzeti vagy faji elfogultságot csak abban mutatván, de abban nagyon, hogy a magyar tudósnak s a magyar tudománynak külön szívbeli, becsületbeli, alkalmasságbeli s nemzetközi munkamegosztásbeli kötelessége, hogy ezt a magyar anyagot minden porcikájában külön szeretettel tárja fel, figyelje meg és dolgozza ki. Az irodalom pedig? Itt egy kicsit el kell mosolyodni. Hát mit tett a magyar irodalom, körülbelül 1842-től fogva, tehát közel nyolcvan esztendeig egyebet, minthogy újra meg újra és szakadatlan fürdött és megfürdött abban az ősforrásban, melyet Tisza István gróf jelöl ki renaissance-sza számára? Sehol semelyik hazában akkora művészet akkora eltökéltséggel s kizárólagossággal nem volt népies, mint a mi irodalmunk még a regényben s bizonyos ideig és fokig a drámában is. Ha a forrás és a fürdő tenné, a mi forradalmunknak kéne a Toldi Miklósnak lennie a világ irodalmai között – ám ha való, amit én nem állítok, hogy mindazonáltal elfajulásba esett, akkor e téren is igazuk van az orvosoknak, hogy a fürdő ugyan frissít, de csak ha módjával élnek vele. A valóság az, hogy az irodalom akkor születik nemzedékről-nemzedékre újjá, ha az írók önnön lelkük mélységeibe merülnek le s szabadon és előírástól való megkötöttség nélkül hozzák fel, ami onnan fel- és kikívánkozik. Hogy e lelkek rokonok legyenek s mélységeik egyazon nemzeti mélységben találkozzanak: az volna a politika dolga, a nemzeti politikáé, mely akkor az, ha nem egyenruház, hanem érdekeltet, s nem parancsol, hanem végrehajt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me