SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Megvan. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Mint ahogy önök azt jól tudják, a vagyoni kárpótlással a törvénynek elsősorban az volt a célja, hogy az ország teherbíró képességének figyelembevételével a korábbi rendszerben okozott vagyoni sérelmeket részlegesen orvosolja, segítse az egykori tulajdonosokat, illetve örököseiket, hogy reprivatizáció nélkül újra tulajdonosi pozícióba juttassa őket.
(16.00)
A pénzbeli kárpótlásra nem volt lehetőség és nem is volt célkitűzés a vagyoni sérelmek orvoslása közvetlen pénzügyi finanszírozás útján.
A jelenleg érvényes jogszabályok szerint a kárpótlásra jogosult magánszemély a kárpótlási jeggyel termőföldet szerezhet, bérlakást vásárolhat, illetve 65 év feletti életjáradékra válthatja ezt a kárpótlási jegyet. Mindenki, aki kárpótlási jeggyel rendelkezik, állami vagyont vásárolhat érte, az Egzisztencia Hitel igénybevétele esetén pedig a saját erőnek megfelelő összeget kárpótlási jeggyel teljesítheti.
Ezekben az esetekben a törvénynek megfelelően a kárpótlási jegyet névértéken — azaz a címletérték plusz a kamat — fogadják el a vagyonkezelő szervezetek, illetve pénzintézetek. A jegyek szabadpiaci, tehát tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalmát a kereslet-kínálat szabályozza. Ezt a kormányzat a privatizációs kínálat mennyiségével és struktúrájával képes csak befolyásolni. A várhatóan 200 milliárd forint feletti összértékű kárpótlási jegy szabadpiaci árfolyamának közvetlen pénzügyi intervencióval történő befolyásolása, napi árfolyamának meghatározása nem célja a Kormánynak, de nincs is rá pénzügyi fedezet.
A jegy árfolyamának védelme a kárpótlási jegy törvény szerinti felhasználási lehetőségeinek biztosításával, azaz megfelelő privatizációs kínálat biztosításával történik. Arra, hogy a szabadpiaci forgalmazásban hány százalékért veszik meg a jegyet, és nem az állam által garantált teljes névértékkel, azt kell mondanom, a kárpótlási jeggyel rendelkező szabad döntése, hogy egy fél tál lencséért is odaadja a jegyet egy későbbi teljes értékű vagyon helyett. De ez az ő döntése, ebbe állami eszközökkel beavatkozni nem tudunk.
Képviselőtársam interpellációjában azt kérdezi, kíván-e a kormányzat intézkedni a kárpótlási jegy értékvédelme érdekében. Válaszom az, igen. Éppen a kárpótlási jegyek értékállandóságának biztosítása végett tárgyalt júliusban a Kormány e kérdésről, és döntött egy átfogó intézkedéssorozatról, amelynek most csak két legfontosabb elemére térek ki.
A kárpótlási jegyért eladható állami vagyon körét ki kell jelölni és mindehhez az állami vagyonkezelő szervezeteknek összehangolt programot és ütemezést kell készíteni. Másodszor, a befektetési alapokról szóló törvényt módosítani szükséges oly módon, hogy a jövőben a kárpótlási jegyet a befektetési alapok is megvásárolhassák. Ezáltal a kárpótlási jegyek piacán az intézményi nagybefektetők is megjelenhetnek vásárlói pozícióban.
Tisztelt Ház! Tisztelt képviselőtársam! A kárpótlási törvény végrehajtása, a kárpótlási jegyek felhasználási lehetőségeinek biztosítása érdekében a Kormány ezután is megtesz minden tőle telhetőt. Ezen intézkedések közül a legfontosabb teendő — mint ahogy arra már utaltam — a megfelelő privatizációs kínálat folyamatos biztosítása. Tisztelettel kérem képviselőtársamat és a Házat, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me