KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a kérdést, és köszönöm, hogy a kérdésben népszerűsítette a kormány felfogását a kis lépésekről. Valóban úgy gondoljuk, jobb egy bárhol működő, mint egy bezárt főkonzulátus Kolozsvárott.
Nos, abból kiindulva, hogy az előző kormány négy éven át eredménytelenül próbálta elérni a Kolozsvárott bezárt magyar főkonzulátus újranyitását, és figyelembe véve, hogy Theodor Melescanu külügyminiszter budapesti tárgyalásain jelezte, hogy az etnikai feszültségek miatt továbbra sem járulnak hozzá az újranyitáshoz, a holtpontról való kimozdulás érdekében tettünk egy új javaslatot, miszerint készek vagyunk főkonzulátus megnyitását vizsgálat tárgyává tenni valamely más erdélyi városban. Az akkor példaként említett Marosvásárhelyt Melescanu úr ugyancsak elfogadhatatlannak minősítette - szintén az etnikai feszültségekre hivatkozva -, de azt mondta, hogy ez az új magyar álláspont elmozdulás a korábbi állásponthoz képest, ez tárgyalási alap lehet. Ezt követően később - már nem a hivatalos tárgyaláson - egyik lehetőségként merült fel Temesvár, amit képviselő úr, mint a legkevésbé alkalmas városok egyikét nevezett meg.
Nos, biztos vagyok abban, hogy Kelemen András urat, mint az előző kormány külügyminisztériumi államtitkárát, nem kell emlékeztetnem arra, vagy felvilágosítanom arról, hogy egy főkonzulátusnak két alapvető feladata van. Az egyik a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, kulturális, tudományos és idegenforgalmi kapcsolatok bővítésének az előmozdítása. A másik a magyar állampolgárok érdekvédelme. Erre nagy szükség is lenne, évente többmillió magyar turista és rokonlátogató jár Erdélyben, Romániában, és szükséges lenne a bukaresti magyar főkonzulátus tehermentesítése.
Temesvár közel fekszik a nemzetközi turista-útvonalakhoz, és a határhoz való közelsége az említetteken túl a határmenti együttműködés szempontjából is fontos lehet. A főkonzulátusnak nem feladata a kisebbség érdekvédelme, erre jogilag nincs is lehetősége. Természetesen már jelenléte is fontos lehet, és nyújthat támogatást a magyar kisebbségnek közvetett módon, de úgy gondolom, erre a támogatásra nem kevésbé rászorult a Temes megyében élő és a lakosságnak talán húsz százalékát sem kitevő magyarság, mint a valóban egy tömbben élő székelyföldi magyarság, mely a lakosság több mint 80 százalékát teszi ki.
Szeretném még képviselő úr figyelmét felhívni három további szempontra. Az egyik: Temesvár többféle etnikum lakóhelye, ahol nagyobb a tolerancia, ezért is nagyobb az esélye annak, hogy ott magyar főkonzulátus nyíljon.
A másik inkább szimbolikus, Temesvár a '89-es forradalom városa.
A harmadik: Temesvár a Királyhágó-melléki püspökség, Tőkés László székhelye. (Közbeszólások: Nagyvárad!)
Én tehát úgy gondolom, hogy nem a legkevésbé alkalmas városok kategóriájába tartozik Temesvár, hanem az egyik, és több szempontból előnyös lehetőség, hangsúlyozom, az egyik lehetőség. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me